Un cetăţean irakian, acuzat de terorism în România

Un cetăţean irakian care ar fi făcut parte din reţeaua teroristă Al Qaeda a fost trimis în judecată de DIICOT.

RomaniaTV.net
30 dec. 2011, 07:09
Un cetăţean irakian, acuzat de terorism în România

Muhammad al Dulaimi este acuzat că a ajutat cinci conaţionali, care susţineau actele de terorism ale Al Qaeda, să intre şi să iasă din România.

„În sarcina inculpatului Al Dulaimi A.A. Mohamad se reţine că, sub identitatea sa reală sau folosind identităţi fictive şi prin intermediul a patru societăţi comerciale, special constituite în acest scop, a înlesnit intrarea/ieşirea în/din România şi prelungirea dreptului de şedere în ţară a unui număr de cinci cetăţeni irakieni, având cunoştinţă de împrejurarea că aceştia au sprijinit/săvârşit acte teroriste în favoarea organizaţiei teroriste AL QAEDA în Irak”, se arată într-un comunicat de vineri al DIICOT.

Potrivit procurorilor, Al Dulaimi Ali Asae Mohamad a sprijinit intrarea pe teritoriul statului român a cetăţenilor irakieni Omar Farid Ahmed, Falah M. Salem, Aqeel Mohammed Dhuyab, Omar K.H. Assey şi Muntasier K.H. Aassi, persoane cercetate sau urmărite penal pentru săvârşirea de acte de terorism în numele organizaţiei al-Qaida în Irak. Cetăţenii irakieni nu se mai află în prezent pe teritoriul României.

Anterior, Al Dulaimi Ali Asae Mohamad a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvâşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi, fiind condamnat în primă instanţă la o pedeapsă de patru ani şi şase luni de închisoare. Acesta este acuzat că, împreună cu alte persoane, a facilitat intrarea, şederea sau tranzitarea României a unui număr de peste 250 de cetăţeni irakieni.

Al Dulaimi Ali Asae Mohamad se află ilegal pe teritoriul României, deşi prin dispoziţia organelor legale a fost declarat indezirabil în România, au precizat procurorii DIICOT.

În această cauză procurorii DIICOT au colaborat cu autorităţile judiciare din Irak, Bulgaria, Ungaria şi Suedia. Cauza a fost instrumentată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor şi cu suportul informativ al SRI.

Dosarul a fost trimis pentru soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti.