Un campion de raliuri te învaţă cum să conduci pe zăpadă şi gheaţă VIDEO

Şofatul pe zăpadă este ca un sport extrem. Mai ales atunci când sub stratul de nea se ascund poduri de gheaţă care te pot "fura" oricând. România TV a invitat specialiştii să vă dea câteva sfaturi privind condusul în condiţii de iarnă grea, mai ales că se anunţă zile grele, cu zăpezi şi polei cât cuprinde.

RomaniaTV.net
03 feb. 2012, 19:03
Un campion de raliuri te învaţă cum să conduci pe zăpadă şi gheaţă VIDEO

Invitat în studioul România TV, Titi Aur, multiplul campion naţional de raliuri, a dat câteva sfaturi despre cât de prudenţi trebuie să fie şoferii şi pietonii în aceste condiţii de vreme severă.

„În afară de acele reguli generale – reducem viteza şi mergem mai atent, ceea ce e şi logic -, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le ştim în mod special: buna pregătire a maşinii, de la partea tehnică, cauciucuri de iarnă, deszăpezită, dezgheţată, faruri aprinse şi vizibile”, a afirmat Titi Aur.

Campionul naţional de raliuri mai recomandă şoferilor să nu circule pe şleaurile care se formează în zăpadă, pentru că sunt foarte alunecoase. „Aderenţa este mai mică, pentru că de fapt cauciucul nu alunecă pe zăpadă sau pe gheaţă, alunecă pe un strat de apă format între gheaţă şi cauciuc şi cu cât este mai solicitată gheaţa cu atât devine mai puţin aderentă„, a explicat campionul naţional la raliuri.

De asemenea, şoferii trebuie să frâneze uşor şi să fie atenţi la derapaje. „Ieşirea din derapaj se face contravirând puţin, adică pleacă spatele către stânga, virăm către stânga, pleacă spatele către dreapta, virăm către dreapta, şi cu o uşoară accelerare, când maşina derapează. Dacă reducem, amplificăm derapajul, trebuie să accelerăm uşor”, a mai spus Titi Aur.

Şi pietonii trebuie să circule cu mai mare atenţie, deoarece zăpada izolează fonic şi există riscul de a nu auzi maşinile atunci când acestea se apropie.