Un asteroid de mari dimensiuni se îndreaptă spre Terra. Curând, va fi foarte aproape de Pâmânt

Abia şi-a revenit Omenirea de pe urma zvonurilor legate de venirea sfârşitului lumii, că a apărut un nou motiv de îngrijorare: pe 15 februarie 2013, la ora 19:25 GMT, spre planeta noastră va zbura asteroidul DA14. Potrivit oamenilor de ştiinţă, distanţa de Pământ va fi de mai puţin de 30.000 de kilometri, mai jos de orbita sateliţilor geostaţionari. Corpuri cereşti de o astfel de dimensiune nu au zburat până acum atât de aproape.

02 feb. 2013, 20:05
Un asteroid de mari dimensiuni se îndreaptă spre Terra. Curând, va fi foarte aproape de Pâmânt

Greutatea DA14 este de 130.000 de tone. Astfel de asteroizi zboară pe lângă planeta noastră de câteva ori pe an, a menţionat Serghei Barabanov, şeful Observatorului Zvenigorod din cadrul Institutului de Astronomie, potrivit romanian.ruvr.ru.

„DA14 este un asteroid mare, însă evaluarea orbitei sale, parametrii săi fizici, între care diametrul, sunt foarte inexacţi. Nu se poate afirma clar că după apropierea de Terra, el va fi într-adevăr periculos”, a spus Serghei Barabanov.

În prezent, potrivit expertului, întreaga atenţie a astronomilor ruşi este îndreptată spre alt corp ceresc periculos: asteroidul Apophis. În 2029, el va zbura la o distanţă de 36.000 de kilometri de suprafaţa Terrei, iar peste şapte ani, la doar câteva mii de kilometri. Însă nici acest lucru nu ameninţă pământenii cu o catastrofă, dă asigurări specialistul rus.

Potrivit specialiştilor, pentru a se face o prognoză finală, sunt necesare studii detaliate şi calcule mai exacte ale orbitei asteroidului. Deocamdată specialiştii sunt optimişti: în anii următori nu se întrevăd ciocniri cu acest asteroid, fireşte, dacă calculele lor sunt exacte.