UE cere explicaţii SUA în scandalul interceptărilor secrete. Câţi români sunt spionaţi de americani

Uniunea Europeană cere explicaţii oficiale Casei Albe în scandalul interceptărilor telefonice secrete operate de serviciile de informaţii americane.

11 iun. 2013, 16:02

Izbucnirea unuia dintre cele mai mari scandaluri din SUA, cel al spionajului electronic practicat de către Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) şi divulgat recent de un fost angajat al CIA, Edward Snowden, scoate la iveală că teoretic, inclusiv 10 milioane de români ar putea fi spionaţi de Guvernul Statelor Unite, dacă ar fi suspectaţi de terorism. Asta pentru că au conturi pe Facebook, Yahoo sau la alte companii online.

Snowden a provocat un scandal uriaş după ce a dezvăluit că guvernul ţării sale colectează datele telefonice ale câtorva zeci de milioane de americani. Şi nu numai. Agenţia de securitate, NSA, derulează de aproape 6 ani un program secret denumit PRISM, prin care a căpătat treptat acces direct la serverele celor mai mari nouă reţele sociale şi servicii de email şi date din lume, printre care Facebook, Yahoo, Google sau Apple.

Snowden a mărturisit, într-un interviu pentru The Guardian, că nu a mai putut îndura abuzurile făcute de agenţiile guvernamentale în numele patriotismului.”Agenţia de securitate şi, în general, comunitatea de securitate se concentrează pe culegerea de informaţii de oriunde, prin orice mijloace. Crede, pe baza unei auto-certificări, că slujeşte interesele naţionale”, a spus Snowden.

„Cârtiţa”, cum l-a numit presa pe fostul angajat CIA, se aşteaptă la orice represalii din partea guvernului american. Ipoteză întărită de fondatorul Wikileaks, Julian Assange, refugiat de circa un an în ambasada Ecuadorului la Londra. „Nu am absolut nicio îndoială că vor fi lansate acţiuni foarte serioase şi agresive împotriva lui Snowden”, a afirmat  Assange. El l-a îndemnat pe Snowden, pe care l-a descris ca fiind un erou, să emigreze în America Latină, continent care a dovedit că apără drepturile omului.

În interviurile pe care le-a dat publicaţiei britanice The Guardian, din Hong-Kong, unde s-a refugiat şi a făcut dezvăluirile, Snowden a afirmat că ar vrea să emigreze într-o ţară unde este respectată libertatea Internetului. El se gândise la Islanda în primul rând şi a primit deja oferte de la Franţa şi Rusia.