TVR Info şi TVR Cultural ÎŞI ÎNCETEAZĂ EMISIA

TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 şi TVR 3, conform Programului de redresare economică a Televiziunii Române, adoptat vineri de Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

RomaniaTV.net
10 aug. 2012, 16:06
TVR Info şi TVR Cultural ÎŞI ÎNCETEAZĂ EMISIA

Măsura desfiinţării canalelor TVR Cultural şi TVR Info face parte din planul de redresare a televiziunii publice, în cadrul căruia un alt punct este disponibilizarea a aproximativ 1.000 de angajaţi, începând cu data de 1 septembrie.

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, în şedinţa de vineri, soluţiile de redresare economică a televiziunii publice.

Potrivit raportului elaborat de Grupul de lucru şi Comisia de experţi subsecventă acestuia, care au elaborat programul de redresare economică a Televiziunii Române, structura existentă a TVR generează „confuzie şi o repartizare nejudicioasă a oamenilor pe emisiuni ducând la o ineficienţă şi din punct de vedere creator, cât şi din punct de vedere al necesarului de producţie”.

De asemenea, existenţa unui număr foarte mare de direcţii (7) şi mai ales a unui număr foarte mare de departamente (25) a condus la un număr foarte mare de funcţii de conducere şi implicit la costuri salariale foarte mari. S-a constatat că cei care produceau efectiv emisiunile aveau trei niveluri de subordonare: unul către redacţia din care făceau parte, al doilea către departamentul din care făcea parte redacţia şi ultimul (în acest moment fără importanţă), faţă de directorul de canal ă cel care ar trebui să poarte responsabilitatea materialelor care intră pe post.

În consecinţă a fost propusă şi aprobată o nouă structură cu 5 direcţii, 10 departamente cu serviciile şi birourile aferente. Această structură este bazată pe fluxuri de producţie şi pe fluxuri economice reale şi simplificate în aşa fel încât cei care solicită producţia şi o difuzează controlează efectiv şi costurile.

În această nouă structură vor înceta emisia canalele TVR Info, TVR Cultural – a cărei misiune va fi preluată de TVR 2 şi TVR 3. De asemenea, misiunea departamentului TVR Interactiv va fi preluată de Direcţia Ştiri.

Canalele rămase vor trebui să fie în acord cu misiunea publică a Societăţii Române de Televiziune şi cu cerinţele actuale ale publicului din România, cât şi cu nevoia de a reaşeza costurile, în aşa fel încât în următorii 7,5 ani, SRTv să-şi poată achita datoriile existente (de 133 milioane de euro) fără să mai acumuleze, în această perioadă, altele.

TVR 1 va avea ca misiune satisfacerea exigenţelor unui public telespectator complex, prin realizarea şi difuzarea de programe de genuri diferite, ai căror parametrii îi reprezintă calitatea, diversitatea şi respectarea pluralismului. TVR1 va fi axat în proporţie de 90% pe prezentarea în mod obiectiv şi imparţial a realităţilor vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale, pe asigurarea informării corecte a cetăţenilor asupra vieţii politice, economice şi sociale, promovarea valorilor culturale universale şi româneşti şi ale minorităţilor naţionale.

Totodată, TVR 1 va păstra titlurile valoroase cu care publicul este familiar, dar va include şi emisiuni noi sau emisiuni transferate de pe TVR 2, TVR 3 sau TVR Info.

De asemenea, principalul Jurnal al TVR 1 va reveni la ora 20.00. Totodată, emisiunea „Ora de business” va fi transferată pe TVR 1, respectând ideea de canal axat pe informaţie. Vor rămâne în grilă emisiunile culturale „Profesioniştii”, „Garantat 100%” şi „Universul credinţei”, cărora li se adaugă un spaţiu de documentar. Harta emisiunilor informative (jurnal şi talk-show) se întregeşte pe TVR 1 cu o revistă a presei, cu o emisiune tip retrospectiva săptămânii şi cu o emisiune despre alte sporturi în afară de fotbal. Divertismentul păstrează spaţiile existente la TVR 1 (vineri seara, sâmbătă după-amiaza şi seara, duminică după-amiaza), TVR 1 urmând să difuzeze filme în fiecare seara, din cele deja contractate.

Pe de altă parte, TVR2, sub denumirea TVR2 Cultural, va prelua din sarcinile TVR Cultural într-o viziune nouă, atractivă, dinamică, adresată unui public activ ca alternativă la oferta generalistă a TVR1.

TVR 2 Cultural va fi axat cu precădere pe cultură şi educaţie. Noua viziune va include difuzarea de informaţii culturale, de filme, de piese de teatru, concerte etc. româneşti consacrate, dar şi producţii ale tinerilor creatori independenţi.

TVR Internaţional, postul pentru străinătate al SRTv, va elabora şi difuza programe în limba română şi limbi străine, adresate telespectatorilor din străinătate, pentru a promova imaginea României în lume, politica sa internă şi externă, conform strategiei naţionale promovate de autorităţile statului.

Studiourile teritoriale ale TVR îşi vor păstra emisia regională şi prin reorganizarea lor în conformitate cu necesităţile obiective (studiouri teritoriale cu emisiuni speciale pentru minorităţi şi cele fără aceste emisiuni) vor avea două mari tipuri de stuctură organizatorică. În acelaşi timp, studiourile vor avea prin rotaţie un spaţiu de 150 de minute în grila de programe TVR 1 în ziua de sâmbătă şi totodată vor furniza ştiri zilnice pentru Direcţia Ştiri, ce urmează a fi folosite în jurnalele TVR 1 şi TVR 2 Cultural.

În noua formulă, prin separarea Departamentului Sport de Direcţia Ştiri şi reorganizarea ambelor, se va ajunge şi în acest caz la o eficientizare a costurilor, la o urmărire mai judicioasă a fondurilor alocate şi o utilizare eficace a resurselor umane.

Toate aceste măsuri ce urmează a fi implementate vor face ca datoria existentă a TVR, de 133 milioane de euro, să poată fi achitată într-o perioadă de 7,5 ani, fără ca pe parcursul acestei perioade instituţia să aibă alte creanţe.

Luând în considerare veniturile totale existente de 10.043.153 euro/ lună, din care 3.463.949 euro din subvenţie care pleacă direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, înseamnă că veniturile efective ale SRTv sunt de 6.579.204 euro/ lună. În acest moment, cheltuielile lunare SRTv sunt de 10.310.897 euro/ lună, acestea fiind mai mari decât veniturile.

Prin planul de măsuri propus şi aprobat de CA, cheltuielile viitoare ale SRTv vor fi de 5.107.774 euro/ lună, ceea ce înseamnă că aproximativ 1.471.430 euro/ lună vor putea fi direcţionaţi către plata datoriilor, ce vor putea fi acoperite integral în 7,5 ani.