Turism la zidul unde au murit dictatorii. Unitatea militară unde au fost executaţi soţii Ceauşescu, muzeu

Execuţia lui Ceauşescu este subiect de muzeu. Unitatea militară unde şi-a găsit sfârşitul cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu a fost transformată în muzeu. Toate încăperile au fost amenajate în aşa fel încât să arate exact la fel ca în decembrie 1989. Inaugurarea are loc marţi, la Târgovişte.

RomaniaTV.net
03 sept. 2013, 07:00

Unitatea militară unde au fost judecaţi şi executaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu a fost transformată în muzeu şi se deschide marţi. Pentru acest eveniment s-au făcut amenajări, după ce clădirea a stat nefolosită timp de aproximativ 15 ani.

Au fost revopsite interioarele clădirii, cu aceleaşi culori care erau în 1989, a fost adus mobilierul din acea perioadă. De asemenea, vizitatorii pot vedea paturile unde au dormit soţii Ceauşescu înainte de execuţie.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ioan Marinescu, a spus că se fac demersuri la Ministerul Apărării pentru a fi adus şi expus TAB-ul cu care au fost aduşi soţii Ceauşescu la unitatea militară de la Târgovişte. În cazul în care nu se va putea aduce chiar acel TAB, va fi adus unul de acelaşi tip.

Potrivit Agerpres, autorităţile judeţene spun că au solicitări din străinătate ale unor grupuri de turişti care vor să viziteze locul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu. Preţul biletului pentru vizitarea acestui punct muzeal este de de şapte lei.

Dezvăluiri INEDITE despre Nicolae Ceauşescu, făcute de un fost colaborator al DICTATORULUI – VIDEO

Zidul unde au fost împuşcaţi în 1989 soţii Ceauşescu, la unitatea militară din Târgovişte, a fost tencuit în primii ani după Revoluţie, astfel că nu se mai regăsesc urmele de gloanţe, iar acum reprezentanţii Complexului Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte caută o metodă de restaurare.

Până recent puţine persoane ştiau că acest zid a fost tencuit. Asta pentru că după Revoluţie unitatea militară a mai funcţionat câţiva ani, apoi clădirile şi curtea unităţii au stat părăsite, însă erau în aceeaşi curte cu o unitate de jandarmi, zona era păzită, iar accesul interzis.

”Într-adevăr zidul, unde s-a pus în practică sentinţa completului de judecată în 25 decembrie 1989, a suferit nişte modificări în timp, în sensul că, la un moment dat, nu ştiu exact perioada sau cine, s-a tencuit acel zid şi de asemenea imediat după anul 1990, 1991 dacă nu mă înşel, la Târgovişte s-a filmat o parte din pelicula ‘Revoluţia, punctul zero’ avându-l ca regizor pe Sergiu Nicolaescu şi atunci, în momentul filmărilor, intervenindu-se asupra zidului, în anumite zone fiind introduse capse care au explodat pentru a se da veridicitate momentului execuţiei”, a declarat directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Nicu Ceauşescu, fiul excentric al dictatorului, ar fi împlinit 62 de ani GALERIE FOTO

Acesta a precizat că, la momentul când s-a filmat pelicula regizată de Sergiu Nicolaescu, zidul era deja tencuit.

”În momentul de faţă nu am luat o decizie foarte clară, să vedem cum reuşim să dăm acea tencuială jos. Cel mai probabil se vor ocupa de acest lucru restauratorii din cadrul muzeului, pentru a îndepărta acel strat de tencuială astfel încât să ajungem la suprafaţa din 1989”, a mai spus directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina.

Întrebat despre o posibilă variantă ca să se tragă o rafală în zid, cu arme de acelaşi tip cu care s-a tras în 1989, Cârstina spune că este puţin probabil să se întâmple aşa.

”Nu am avut astfel de discuţii. Au venit colegi de-ai mei cu astfel de idei, dar nu ştiu dacă se poate pune în practică aşa ceva”, a precizat Cârstina.

Citeşte şi: Întâlnirile de Gradul Zero ale lui Ceauşescu cu extratereştrii