Turcia a solicitat NATO desfăşurarea de rachete Patriot la graniţa cu Siria

Alianţa Nord-Atlantică a primit o cerere formală din partea Turciei pentru desfăşurarea de rachete de apărare antiaeriană Patriot de-a lungul frontierei acestui stat cu Siria, a anunţat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, transmit AFP şi Reuters.

RomaniaTV.net
21 nov. 2012, 16:33
Turcia a solicitat NATO desfăşurarea de rachete Patriot la graniţa cu Siria

„Am primit o cerere din partea Turciei pentru a desfăşura rachete Patriot. Aliaţii o vor discuta fără întârziere”, a informat Rasmussen, pe contul său de Twitter, potrivit Agerpres.

„O astfel de desfăşurare ar spori capacitatea de apărare aeriană a Turciei de a proteja populaţia şi teritoriul ţării. Ea ar contribui, de asemenea, la o dezescaladare a crizei de-a lungul frontierei sud-estice a NATO şi ar fi o demonstraţie concretă a solidarităţii şi determinării Alianţei”, a subliniat secretarul general.

El a insistat asupra faptului că solicitarea Turciei este „pur defensivă” şi nu reprezintă un prim pas spre instituirea unei zone de excludere aeriană.

Desfăşurarea de rachete Patriot ar fi prima implicare, indirectă, a NATO în conflictul sirian, după 19 luni de la debutul rebeliunii împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Discuţiile, ce vor fi purtate la sediul din Bruxelles al Alianţei, ar urma să se refere la desfăşurarea a două baterii germane de rachete Patriot, cu baza la sol şi destinate să protejeze teritoriul turc de eventuale atacuri cu rachete balistice venite din Siria.

Dintre statele europene ale Alianţei, numai Germania şi Olanda sunt dotate cu capacităţi adecvate pentru acest tip de operaţiune.

Luni, ministrul german al apărării, Thomas de Maiziere, a declarat că Berlinul va examina o astfel de solicitare în mod „deschis şi solidar” cu Turcia. Conform presei germane, Bundeswehr-ul /armata germană/ ar putea desfăşura două baterii Patriot, deservite de până la 170 de militari.

State membre ale NATO, printre care Olanda, au mai desfăşurat rachete Patriot în Turcia în 1991, în timpul războiului din Golf, şi în 2003, în vremea războiului din Irak.