Tu ştii ce face copilul tău pe Internet? Ce pericole se ascund în spatele prieteniilor virtuale

Reţelele de socializare sunt, fără îndoială, un mediu în care putem cunoaşte oameni noi, însă ele pot fi şi o capcană pentru cei mai slabi de înger. Şi mai ales pentru copii.

RomaniaTV.net
21 nov. 2012, 18:00
Tu ştii ce face copilul tău pe Internet? Ce pericole se ascund în spatele prieteniilor virtuale

Mii de copii vulnerabili devin adevărate ţinte pentru pedofili prin intermediul reţelelor de socializare. Un raport întocmit recent în Marea Britanie arată că majoritatea copiilor abuzaţi sunt găsiţi de „vânători” prin intermediul tehnologiei.

Este drept că în zilele noastre este tot mai dificil şi chiar neindicat să ne ţinem copiii departe de tentaţiile internetului, însă n-ar fi rău ca, din când în când, părinţii să le verifice activitatea virtuală, fără a le lăsa impresia că le invadează intimitatea.

Pedofilii şi grupurile de abuzatori de copii se adaptează vremurilor şi folosesc reţelele de socializare pentru a-şi racola victimele. Pentru ei, listele cu utilizatori de pe Facebook şi alte reţele de socializare sunt adevărate „meniuri” de unde aleg ţinte pentru petrecerile lor sexuale. Iar o mulţime de tineri naivi care „se dau” pe net şi se cred cool cad în capcanele lor.

Pedofilii folosesc computerul şi aplicaţiile de pe telefoanele mobile şi intră în vorbă cu copii, băieţi şi fete, cărora le câştigă încrederea prin mijloace specifice şi apoi îi conving să le trimită imagini cu ei. Următorul pas este să obţină fotografii cu ei cu conţinut sexual explicit, care îi ajută să-şi satisfacă, pe moment, poftele bolnave.

Manipularea psihologică a copiilor este ridicată de abuzatori la nivel de artă şi de aici până la abuz nu mai este decât un pas foarte mic.

Copiii sunt convinşi să se întâlnească cu prietenii virtuali în care au atâta încredere, iar planul este în acel moment complet, iar abuzatorii îl desăvârşesc de cele mai multe ori prin agresiune sexuală. Multe dintre victime sunt duse la adevărate petreceri sexuale, unde li se dau droguri şi alcool, ceea ce îi face mai „cooperanţi” şi, totodată, îi face ca ulterior să nu îi mai poată recunoaşte pe agresori.