TRUCURI pentru a obţine un SALARIU MAI MARE. Vezi cum îl poţi convinge pe angajator

Cum un loc de muncă se găseşte tot mai greu în ziua de astăzi, persoanele care trec de interviul de angajare şi ajung în faza de negociere a salariului ar fi bine să ţină cont de câteva sfaturi date de profesionişti, astfel încât remuneraţia să fie una cât mai avantajoasă. Pentru o negociere la sânge a salariului, viitorul angajat trebuie să fie pregătit să plece, dacă oferta se încadrează sub nivelul minim aşteptat, să aştepte o primă ofertă din partea angajatorului sau să ceară în compensare alte beneficii.

30 mai 2012, 14:31
TRUCURI pentru a obţine un SALARIU MAI MARE. Vezi cum îl poţi convinge pe angajator

„În timpul căutarii unui loc de muncă, persoana respectivă trebuie să îşi pună câteva întrebări referitoare la valoarea lui financiară şi venitul viitor. De exemplu, cât valorează şi cât de mult ar trebui să fie plătit pentru munca depusă”, informează ejobs.ro.

Un prim truc pentru obţinerea unui salariu mai bun este acela ca data negocierii salariului să fie amânată până când angajatul este sigur de post, timp în care angajatorului să i se arate entuziasmul pentru postul respectiv, precum şi faptul că singurul inconvenient ar putea fi salariul. Specialiştii recomandă ca în timpul negocierii, niciodată să nu fie amintite probleme personale. „Nu discuta despre nevoile financiare ale familiei tale sau despre costul traiului. Acest tip de negociere nu duce prea departe, în cele mai multe cazuri”, arată ejobs.ro.

Croieşte trei variante de salariu

„Viitorul angajat trebuie să se gândească la trei variante de salariu: cea pesimistă (de neacceptat), cea care te face să zâmbeşti şi cea care te face să sări în sus şi să-ţi suni prietenii„, informează ejobs.ro. Astfel, viitorul angajat se va mulţumi cu un salariu între varianta de mijloc şi cea superioară. Dacă oferta angajatorului este sub limita inferioară, angajatul trebuie să fie pregătit să plece. Mulţi dintre angajatori urmăresc cu interes partea de negociere a salariului, acesta fiind şi un ultim test pentru o colaborare pe termen lung, convenabilă pentru ambele părţi. „Negocierea salariului este privită favorabil de potenţialul angajator. Întăreşte ideea că au luat decizia corectă când au oferit acel post. Devin încrezători în faptul că, dacă ţi-ai putut urmări interesul propriu, îl vei putea urmări şi pe cel al companiei”, mai arată ejobs.ro.

Păcăleşte-ţi angajatorul

În cazul în care reprezentantul angajatorului face prima ofertă, salariatul este sfătuit să tacă, în primă fază. „Odată ce oferta a fost făcută şi pare să fie scăzută, salariatul trebuie să rămână tăcut, ca şi cum ar cugeta asupra ofertei. Aceasta va implica nemulţumirea faţă de ofertă şi tăcerea inconfortabilă poate forţa intervievatorul să îşi îmbunătăţească oferta din proprie iniţiativă”, mai arată ejobs.ro.

Dacă oferta nu vine, candidaţii pot încerca să obţină alte beneficii. „Dacă firma nu-şi poate permite un salariu mai mare, se poate încerca solicitarea altor beneficii, maşina firmei sau alocaţii, bonusuri, creşteri salariale bazate pe performanaţă la 3-6 luni de activitate, acţiuni, parte din profit, zile de concediu sau cazare temporară”, mai arată ejobs.ro. De asemenea, candidatul poate accepta un salariu mai mic pentru mai puţine zile de muncă.

Mai multe sfaturi pentru negocierea salariului AICI