Trei situaţii în care nu te-ai fi gândit că razele UV atacă organismul

Crezi că doar vara ești predispus acțiunii nocive a razelor UV? Te-ai gândit vreodată că, în timpul unor activități de rutină, cum ar fi o simplă plimbare prin parc, poți să te expui radiațiilor care lasă, pe termen lung, urme pe pielea și întregul tău organism? Iată trei locuri în care nici nu te-ai gândit că razele UV îţi pot ataca organismul.

RomaniaTV.net
06 sept. 2012, 08:13
Trei situaţii în care nu te-ai fi gândit că razele UV atacă organismul

La volan

Mai ales dacă lucrați într-un mediu care vă solicită să vă deplasați des în interes de serviciu, veți fi surprinși să aflați că mâinile, ochii și mai ales partea feței care este îndreptată către geam sunt sever afectate de razele UV. Cercetătorii străini au descoperit că o femeie care a condus timp îndelungat avea, după 33 de ani, pielea feței mai îmbătrânită cu șapte ani decât celelalte zone ale corpului, mai puțin expuse soarelui.        
 

La birou

Dacă vă bucurați că aveți, la serviciu, o fereastră foarte mare, prin care puteți să vedeți orașul și, astfel, să vă mai relaxați din când în când, puteți să vă gândiți de două ori la beneficiile poziției pe care o aveți la birou. De ce? Pentru că ferestrele oferă un fals sentiment de protecție a€“ ele nu barează în totalitate efectele razelor UV, ci blochează doar jumătate din cantitatea de radiații emise de soare. Expunerea îndelungată în acest fel poate să fie foarte periculoasă.  
 
 La munte, toamna

Vă gândiți deja la concediile din septembrie? Muntele ia locul vacanțelor la mare și grija față de protecția imporiva razelor UV este deseori neglijată. Asta înseamnă că radiațiile nu mai au niciun efect asupra organismului nostru? Greșit. Altitudinea ridicată determină efecte cu atât mai puternice ale ultravioletelor, cu cât aerul este mai rarefiat. Excursiile pe munte nu înseamnă doar să fiți bine hidratați, să prioritizați lucrurile pe care le luați în rucsac și să nu alegeți un drum pe care nu veți reuși să îl străbateți, ci și să fiți atenți la cum vă protejați de soare: o sapcă și o pereche de ochelari nu trebuie să vă lipsească din bagaje. O vedere foarte bună este esențială fiecăruia dintre noi; de aceea, trebuie să luăm în serios problema razelor ultraviolete și să ne luăm măsuri de protecție pe tot parcursul anului. Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi. Este ideal să alegeți ochelari cu factor de protecție solară, cum ar fi cei de la Essilor, cu lentile Crizal UV. Aceștia funcționează ca o barieră de protecție atât împotrivă razelor UV care vin din față, cât și împotriva celor care vin din spate și se reflectă pe interiorul lentilei, direct în ochi.