Trei medalii de aur pentru gimnaştii români, la Cupa Mondială de la Doha

Gimnaştii români au dominat clasamentele FIG World Challenge Cup de la Doha, obţinând vineri, în ultima zi de concurs, alte medalii 3 medalii de aur, prin Larisa Iordache la bârnă, Diana Bulimar la sol şi Andrei Munteanu, la paralele, în timp ce Larisa Iordache a mai obţinut şi o medalie de argint la sol, după ce în prima zi a finalelor Flavius Koczi obţinuse aurul la sol, iar Larisa Iordache - argint la sărituri.

RomaniaTV.net
29 mart. 2013, 17:01
Trei medalii de aur pentru gimnaştii români, la Cupa Mondială de la Doha

Astfel, sportivii români au cucerit, la Doha, o treime din trofeele puse în joc – 4 locuri 1 şi 2 locuri secunde, într-o competiţie dotată cu 50.000 de dolari, la care au participat 150 de sportivi din 36 de ţări.

Primul succes al zilei în concursul feminin a revenit româncei Larisa Iordache, învingătoare detaşată la bârnă cu o notă excelentă – 15,500, din dificultate 6,7, cea mai mare din întreaga competiţie feminină. Cealaltă finalistă din ţara noastră, Diana Bulimar, s-a situat pe 4, cu 14,350, scrie Agerpres.

Disputat în premieră pe noul podium, model care va fi prezent la marile competiţii de acum, Antwerp Apollo, concursul la sol feminin a prilejuit o dublă pentru reprezentantele României, Diana Bulimar câştigând aurul, cu 14,675, iar Larisa Iordache – argintul, cu 14,425. Finala a fost deschisă de Iordache, care a pus bara punctajului foarte sus, cu o dificultate maximă pentru această competiţie, 6,1. Ea a ieşit din covor, din cauza amintitei premiere, fiind penalizată cu 0,1. Avertizată de colega ei, Diana Bulimar a dimensionat cu grijă diagonalele acrobatice şi, deşi a avut un grad de dificultate mai mic, 5,9, a executat mai bine, fără mari probleme de ţinută şi, mai ales, fără părăsirea aparatului. Medalia de bronz în această finală a fost obţinută de Siqi Zeng (China) – 14,050.

Surpriza delegaţiei române, aşteptată totuşi, după ce la prima ediţie a Jocurilor Olimpice pentru tineret de la Singapore a câştigat titlul la inele, Andrei Muntean s-a autodepăşit, de data aceasta la paralele, cu o notă, 15,225, mai bună cu mai mult de un punct faţă de calificări (14,200), ocupând primul loc în finală. De altfel, el a ilustrat cel mai bine, alături de Bulimar şi Iordache, schimbul de generaţii pentru noul ciclu olimpic. Pe locul 2 s-a situat nord-coreeanul Kim Hyok Jin, cu aceeaşi notă, 15,225, iar pe 3 – chinezul Qinhua Liao – 15,000. Deşi în calificări a obţinut cea mai bună notă, 15,250, Marius Berbecar a fost departe de podium în finală, reuşind doar un total de 14,225.

La sărituri Flavius Koczi s-a clasat al 5-lea, cu 14,837, aparatul fiind câştigat de nord-coreeanul Ri Se Gwang – 15,137. Concursul de la bară a revenit croatului Mario Moznik – 14,925.

Practic, acest concurs de Cupă Mondială, desfăşurat într-o sală impresionantă, de 15.000 de locuri, care poate deveni teren de fotbal, piscină olimpică şi multe altele, a constituit una dintre ultimele verificări înaintea Campionatelor europene de la Moscova, din luna aprilie, începutul unui nou ciclu olimpic.