Transportul în comun ne îmbolnăveşte. Ce BOLI poţi contacta din tramvai sau metrou

Temperaturile scăzute din sezonul rece ne obligă deseori să folosim mijloacele de transport în comun şi să stăm mult timp în spaţii închise. Acest lucru este riscant din punct de vedere epidemiologic, deoarece aerul este un mediu rapid de difuzare a infecţiilor.

RomaniaTV.net
07 feb. 2013, 10:31
Transportul în comun ne îmbolnăveşte. Ce BOLI poţi contacta din tramvai sau metrou

Principalele boli la care ne expunem pe cale aeriană sunt cele eruptive (rubeolă, varicelă, rujeolă), dar şi cele precum gripa, guturaiul, tusea, pneumonia, fiind suficientă o singură persoană infectată pentru a da virusul mai departe în mulţime.

Din dorinta de a evita pe cât posibil mersul pe jos sau frigul din aerul liber, oamenii se expun la riscuri de care nu sunt conştienţi pe moment. Spaţiile închise şi mijloacele aglomerate de transport în comun pot fi sursa unor boli contagioase greu de evitat, care duc treptat la apariţia epidemiilor. Tusea, strănutul sau actul vorbirii în public a unei persoane deja infectate sunt cele mai frecvente cauze de declansare a virusului.

Aerul, principalul canal de transmitere a infecţiilor

“Infecţiile se realizează prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursă la omul sănătos. Dintre mediile de circulaţie al microbilor, aerul este unul preferat, pentru că particulele de praf sau salivă au posiblitatea de a contamina persoane dintr-o raza de apropiere de 1,2 – 2 metri, cu o rezistenţă de până la 30-40 de minute. Astfel, pericolul de îmbolnăvire devine direct proporţional cu distanţă la care ne aflăm de bolnav, şi durata contactului”, avertizează Dr. Teofil Roşu – medic specialist Boli Interne la Centrului Medical Focus.

De ce boli ne putem îmbolnăvi în timpul mersului cu mijloacele de transport în comun

Principalele boli care pot fi transmise pe calea aerului sunt: rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, tusea convulsiva, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Acestea iau contact cu organismul prin nas, faringe şi aparatul respirator.

Simptomele bolilor contagioase pot fi depistate din timp, acestea având manifestări tipice:

Rubeola – febra uşoară, tuse, faringită, durere de cap, stare de indispoziţie, erupţia cutanată sub forma unor pete roz.

Varicela – febra, oboseală, apetit diminuat, dureri de cap, inflamaţia gâtului, erupţia pruriginoasă.

Rujeola – febra, tuse, prezenţa unor pete mici albe pe mucoasa obrajilor, erupţia cutanată de culoarea roşie.

Scarlatina – febră, frisoane, accelerarea ritmului cardiac, dificultăţi la deglutiţie, creşterea în volum a ganglionilor, inflamaţia faringelui şi a amigdalelor, erupţii cutanate.

Gripa – febra, transpiraţie, oboseală, tuse seacă, strănut, dureri musculare, epuizare.

Oreion – afectarea glandelor salivare, în special parotida (în spatele mandibulei).

Tuberculoza – transpiraţii, oboseală, tuse iritativă, apoi productivă, o stare subfebrilă prelungită.

Meningita – durere la nivelul cefei, durere de cap, vărsături, fotofobie.

Cum prevenim bolile care se transmit prin intermediul aerului

“Prevenirea bolilor aerogene se face prin evitarea aglomeraţiilor, respectarea recomandărilor de vaccinare, utilizarea batistelor de unică folosinţă, evitarea contactului cu bolnavii şi evitarea spaţiilor închise. Totodată, trebuie aerisite în mod repetat încăperile locuite, indiferent de anotimp, pentru că aerul curat să ia locul celui încărcat cu microbi”, recomandă dr. Teofil Rosu.

Citeşte şi Duşmanii din perne. Ce boli poţi face atunci când dormi şi cum să le previi

Pe lângă prevenire, creşterea rezistenţei organismului faţă de agenţii patogeni se face prin igiena riguroasă, sport, evitarea stresului, ore suficiente de somn, şi prin rezolvarea la timp a unor focare de infecţie din organism, cum ar fi: carii dentare, amigdalite cronice, infecţii cronice ale rinichilor, etc. De asemenea, în momentul contactării bolii este indicată izolarea la domiciliu sau la spital, şi respectarea recomandărilor medicului. Astfel se va grăbi perioada de recuperare, iar riscul de a răspândi virusul va fi diminuat.

Citeşte şi Prin sărut poţi contacta o serie de boli crunte. Vezi la ce pericole te expui