Transelectrica are trei noi membri in Directorat, Ioan Diaconu şi Adrian Rusu au fost revocaţi

Consiliul de Supraveghere de la Transelectrica a numit trei noi membri în Directorat, ca urmare a finalizării procesului de recrutare şi selecţie, iar Ioan Diaconu şi Adrian Constantin Rusu au fost revocaţi, după şase luni la conducerea firmei.

RomaniaTV.net
17 sept. 2013, 10:00
Transelectrica are trei noi membri in Directorat, Ioan Diaconu şi Adrian Rusu au fost revocaţi

Noua componeneţa a Directoratului este condusă tot de Ştefan Doru Bucătarul, iar ceilalţi patru membri sunt Constantin Văduva, Gabriel Mustea, Ciprian Gheorghe Diaconu şi Florin Mihăiţă Boangiu.

Mandatul se acordă membrilor Directoratului pentru o perioadă de patru ani.

Ioan Diaconu şi Adrian Constantin Rusu au fost numiţi în martie în funcţia de membri ai Directoratului.

Directorul general al Transelectrica şi ceilalţi membri ai Directoratului ar putea primi o remuneraţie anuală brută de până la 1,4 mil.lei (323.000 euro) fiecare.

Remuneraţiile vor avea o componentă fixă şi două componente variabile.

Pentru membrii Directoratului suma fixă propusă este de 288.000 de lei brut/an (64.000 de euro), la care se adaugă o componentă variabilă plătită trimestrial şi una anual, în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă. Cele două indemnizaţii variabile nu pot depăşi de două ori suma fixă, potrivit propunerii Comitetului de nominalizare şi remunerare, care urmează să fie discutată de acţionarii Transelectrica într-o AGA programată pentru finele lunii septembrie.

Astfel, sumele alocate Directoratului ar urma să plece de la 24.000 de lei brut pentru fiecare membru.

Potrivit unor decizii AGA de la finele lunii mai, remuneraţiile brute lunare pentru Directorat sunt cuprinse între 6.800 de lei (1.500 euro) şi 38.000 de lei (8.800 euro), iar Consiliul de Supraveghere de 7.000 lei (1.600 euro). Remuneraţiile sunt provizorii, până la AGA de la finele lunii septembrie, şi au fost stabilite la o zi după ce premierul Ponta a anunţat plafonarea salariilor în companiile de stat.

Potrivit propunerilor Comitetului de nominalizare şi remunerare, pe lângă indemnizaţia fixă membrii Directoratului ar urma să încaseze două indemnizaţii brute variabile de maxim 1,1 milioane lei (259.000 de euro) anual. Jumătate din această sumă, respectiv 576.000 de lei (129.000 de euro), va fi plătită în tranşe trimestriale, iar cealaltă jumătate va fi achitată o singură dată pe an.

La finalul mandatului, fiecare membru al Directoratului va mai primi o sumă calculată în raport cu perioada în care a ocupat funcţia.

Astfel, pentru un mandat de patru ani, directorii vor încasa fiecare până la 2,3 milioane lei (516.000 de euro), sumă rezultată din înmulţirea numărului de ani de mandat cu de două ori cel mult indemnizaţia anuală brută fixă, de 288.000 de lei.

Cuantumul remuneraţiilor variabile va fi stabilit în funcţie de anumite obiective şi criterii de performanţă (printre care EBITDA, creşterea productivităţii, realizarea planului de investiţii) menţionate într-un plan de administrare a companiei pentru perioada 2014 – 2017.

Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei, iar statul controlează prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 7,11%.