Transelectrica ar putea disponibiliza în următorii ani 300-400 de angajaţi

Transelectrica ar putea disponibiliza în următorii patru ani 300 - 400 de angajaţi, dintr-un total de 2.200 de salariaţi în prezent. Automatizarea staţiilor va determina o scădere a personalului necesar pentru operarea acestora.

04 sept. 2013, 12:08
Transelectrica ar putea disponibiliza în următorii ani 300-400 de angajaţi

Urmează o perioadă de negociere inclusiv a programelor de investiţii, iar măsura în care vom reuşi să concretizăm aceste lucruri în perioada imediat următoare va fi şi măsura în care personalul se va reduce. Răspunsul este foarte simplu: O staţie cu tehnologie veche necesită doi oameni pe schimb, o staţie care este complet automatizată nu are nevoie de personal, poate de un anumit personal de pază şi supraveghere. Deci, există o corelaţie aproape directă între nivelul de personal operativ pe care îl avem şi ritmul în care realizăm programul de investiţii. Per total, în baza planului de investiţii pe care îl avem, mă refer la întregul mandat, vorbim potenţial de o reducere de ordinul a 300 – 400 de persoane, dar este vorba de întregul orizont de timp şi în măsura în care întregul plan de investiţii se realizează”, a afirmat, miercuri, directorului general, Ştefan – Doru Bucătaru, într-o întâlnire cu investitorii şi analiştii pentru prezentarea rezultatelor financiare înregistrate de companie în primul semestru.

El a menţionat că Transelectrica mai are de modernizat aproximativ jumătate din cele 81 de staţii pe care le operează.

„Practica demonstrează că chiar la zero (cu numărul de personal – n.r.) nu poţi să te duci, sau nu te duci imediat. O staţie automatizată funcţionează prin apăsarea unui buton. Acum, iarnă, gheaţă, zloată, s-a întrerupt circuitul, nu s-a întrerupt circuitul, în general mai ai pe cineva care se uită vizual sau nu dacă s-a întâmplat sau nu. Sigur că în perioada imediat de garanţie, când te obişnuieşti cu instalaţia reduci personalul, dar nu complet. Din experienţa şi a altora care au instalaţii similare, cum sunt companiile de distribuţie, îi dai pe toţi afară după care vin ţiganii şi încep să fure. Iar dacă tot ţii personal, ce faci? Ţii nişte paznici sau poate ţii şi un operator care poate să şi intervină, urmărind vizual ce se întâmplă cu echipamentele. O parte dintre instalaţiile care au fost modernizate încă au personal, ele fiind într-o perioadă de monitorizare, cu personal mai puţin. Teoretic, chiar fără a face niciun fel de investiţii, pe baza a ceea ce s-a făcut în trecut vei beneficia de o oarecare … „, a declarat directorul Transelectrica pentru Mediafax.

Bucătaru a afirmat că Transelectrica vrea să introducă o politică de salarizare care să crească performanţa angajaţilor.

„Există activităţi critice unde ar fi bine să funcţionezi cu o bază mare de ucenici, pentru că nu este o meserie care se învaţă, ieşi de pe băncile facultăţii şi ai devenit dispecer a doua zi. Ai nevoie de ani de zile de formare. Tot ce poţi să faci este să introduci această politică de compensare pe bază de rezultate, vorbim de o creştere a pachetelor posibile, dar triate prin perspectiva rezultatelor obţinute (de fiecare angajat – n.r.) Elementele care vor intra în planul de management vor fi fost deja într-un grad destul de mare discutate cu reglementatorul începând cu data de 1 octombrie”, a afirmat Bucătaru.

La întâlnirea cu analiştii, Bucătaru a spus că va fi introdusă o schemă de salarizare pe bază de performanţă atât la nivelul Consiliului de Supraveghere, cât şi al directoratului şi pentru aproximativ 500 de angajaţi cu diverse funcţii de conducere din Transelectrica.

Recunoaştem că există o presiune destul de mare, în special asupra celor mai buni dintre specialiştii pe care îi are Transelectrica ca aceştia să obţină locuri de muncă la alţi operatori de transport şi sistem în cadrul comunităţii europene, fenomen care se manifestă deja„, a mai spus directorul general al companiei.

Transelectrica a programat pentru următorii patru ani investiţii în valoare cumulată de 2,215 miliarde lei în reţeaua electrică de transport. Anul viitor compania ar urma să investească 495 milioane lei, pentru ca în următorii doi ani sumele să urce la 523 milioane lei şi, respectiv, 575 milioane lei, iar în 2017 să fie de 622 milioane lei. În bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, sunt prevăzute investiţii de 330 milioane lei.

Planurile de investiţii, de dezvoltare a reţelei au în vedere întărirea interconexiunilor cu ţările vecine. Transelectrica se pregăteşte pentru posibilitatea unui nivel de export crescut. Nivelul capacităţii de producţie în România este mult peste nivelul consumului şi asta este o realitate a ţării noastre de mulţi ani. Majoritatea investiţiilor este direcţionată către modernizarea reţelei existente. Aproape jumătate din inventarul de echipamente al Transelectrica este din anii ’60 – ’70. Dincolo de liniile aeriene, Transelectrica operează aproximativ 80 de staţii, din care aproximativ 40 au fost modernizate. Ponderea cea mai mare a investiţiilor merge spre modernizarea reţelei existente. Modernizarea are impact pozitiv asupra eficientizării activităţii atât din punct de vedere operaţional, cât şi financiar”, răspunzând unei întrebări privind investiţiile în dezvoltarea companiei, deşi consumul intern de energie electrică scade.

El a adăugat că pentru unele investiţii compania beneficiază de cofinanţare din surse europene, care ar putea creşte în viitor.

Transelectrica a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 1,097 miliarde lei (250 milioane euro), în scădere cu 24% faţă de perioada similară a anului trecut, însă profitul a urcat de cinci ori, la 102,7 milioane lei (23,3 milioane euro).

Compania este controlată de Ministerul Finanţelor Publice, care deţine 58,69% din acţiuni, alţi acţionari importanţi fiind Fondul Proprietatea (13,5%) şi SIF Oltenia (7,11%), potrivit celor mai recente informaţii.

Citeşte şi Afacerile Transelectrica au scăzut, dar profitul este de cinci ori mai mare