Traian Băsescu: România a obţinut cea mai mare creştere a bugetului din fonduri UE

Traian Băsescu a anunţat vineri, în urma întrunirii Consiliului European, că România va beneficia în perioada 2014-2020 de un buget din partea UE de 39,8 miliarde de euro, cu 18% mai mare faţă de perioada 2007-2013. Potrivit preşedintelui, fondurile europene vor putea fi cheltuite până în anul 2023.

RomaniaTV.net
08 feb. 2013, 17:44
Traian Băsescu: România a obţinut cea mai mare creştere a bugetului din fonduri UE

Principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

– Republica Moldova va finaliza acordul de asociere cu UE până la summitul de la Vilnius. A fost unul dintre obiectivele noastre.

– Operaţiunile militare din Mali se vor încheia în următătoarele 30 de zile după care forţele militare se vor transforma în forţe de menţinere a păcii.

– În ceea ce priveşte Siria se face apel la găsirea unor soluţii negociate. CE constată lipsa de legitimitate a liderului sirian, şi recomandarea ca insurgenţii, consiliul naţional să fie un partener pentru statele UE. Încă nu am luat deczia retragerii ambasadei, chiar dacă ambasadorul operează de la Beirut.

– România a obţinut cea mai mare creştere procentuală a bugetului. Creşterea bugetului 2014-2020 faţă de 2007-2013 este de 18%. S-au obţinut pentru diverse sisteme de plăţi o serie de facilităţi, de interes pentru România. Unele din ele au fost şi în propunerea iniţială a preşedintelui Van Rompuy, altele au fost îmbunătăţite prin negociere. Una din cele mai importante facilităţi este aceea că TVA-ul este elegibil. Cu cât România va avea un TVA mai mare cu atât va aduce din banii europeni în bugetul de stat. Din fondurile de coeziune, TVA-ul este deductibil, ceea ce e o facilitate extraordinară pentru instituţiile locale şi centrale, dar şi pentru agenţii econonmici. Va aduce în bugetul de stat al României 20 de miliarde de euro.

– Pentru exerciţiul 2014-2020, banii trebuie cheltuiţi în n plus trei ani. O abordare lansată de noi care s-a răsfrânt pentru toate statele în posibilitatea de a nu avea dezangajări de sume în zece ani de la intrarea în buget. pentru România diminuează la maximum riscul de utilizare al banilor alocaţi de UE. Această precizare o găsiţi la articolul 87, paragraful 1. Banii pot fi cheltuiţi până în 2023.

– În ţară s-a dat un mesaj de genul: România nu e mulţumită.

Liderii europeni au ajuns la un consens vineri seara, în cadrul summitului de la Bruxelles, după discuţii aprinse şi întreruperi de câteva ore. Acordul prevede un buget multianual al Uniunii Europene de 960 de miliarde de euro, prima scădere bugetară din istoria Blocului comunitar.

Comisia Europeană solicitase un buget de 1.003 miliarde de euro. „Este un acord la care s-a ajuns cu greu, dar cred că este un bun compromis”, a declarat preşedintele Franţei, Francois Hollande.