Băsescu renunţă la noua Lege a Sănătăţii. Susţinătorii lui Arafat au ieşit în stradă

Preşedintele Traian Băsescu nu mai vrea noua Lege a Sănătăţii. El i-a cerut public premierului Boc să retragă proiectul, invocând faptul că reforma în sănătate are prea mulţi opozanţi. Decizia şefului statului vine după ce, în ultimele zile, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi declara susţinerea faţă de creatorul SMURD, Raed Arafat. Vineri seară, sute de susţinători au ieşit în stradă în Bucureşti, Timişoara şi Braşov.

RomaniaTV.net
13 ian. 2012, 15:29
Băsescu renunţă la noua Lege a Sănătăţii. Susţinătorii lui Arafat au ieşit în stradă

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului retragerea proiectului Legii sănătăţii, el menţionând că face acest lucru văzând că o mare parte din public şi majoritatea celor din sistemul de sănătate nu vor schimbarea acestuia.

Nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia. Spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenţă nu vrea schimbarea sistemului medical„, a declarat Băsescu.

El a mai spus că înţelege „prin toate semnalele că şi o mare parte din public nu vrea schimbarea sistemului de sănătate”.

„În aceste condiţii vă pot spune că cer public primului ministru retragerea proiectului care viza reforma în sănătate. Am discutat, de altfel, cu primul ministru intenţia de a face acest lucru, şi o fac eu pentru că aici a fost Comisia Prezidenţială, aici s-a făcut propunerea de proiect de lege, aici au fost oamenii specialişti care s-au dedicat încercării de a pune un diagnostic„, a anunţat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că în actualul sistem de sănătate „corupţia funcţionează din plin”, iar „privaţii sau băieţii deştepţi se înfruptă mai bine ca oricând” din banii publici existenţi sistemul de sănătate.

Preşedintele s-a referit, în acest context, la domeniul medicamentelor. El a arătat că, în actualul sistem, prioritate la accesul la doctori buni şi la servicii de calitate în domeniul sănătăţi au cei cu bani.

Şeful statului a acuzat şi faptul că „în aceste zile s-a folosit masiv dezinformarea” legat de proiectul legii sănătăţii.

El a menţionat că „cea mai mare minciună promovată continuu este legată de SMURD”.

Băsescu a arătat că, deşi proiectul noii legi a sănătăţii se află şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi pe cel al Preşedinţiei, „continuă acceaşi” minciună legată de privatizarea, desfiinţarea sau afectarea SMURD.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

Continuă aceeaşi minciună: privatizarea sau desfiinţarea SMURD.

O altă poveste puternic susţinută este că se vor înfrupta privaţii din banii de sănătate. Dragii mei, trebuie să ştiţi că acum se întâmplă acest lucru. Dvs. scrieţi periodic despre datoriile la medicamente sau reţetele exagerate. Ilegalităţile, furturile sunt o realitate. Dvs. aţi subliniat exagerările la preţurile de la cheltuielile materiale din spitale.

Indiferent cum analiştii etichetează ce s-ar întâmpla dacă intră legea în vigoare, acum privaţii se înfruptă mai bine din banii publici.

Înţeleg că la urgenţă totul este perfect şi nu mai e nimic de făcut. Sper ca şi mediul rural să poată fi ajutat ca cei din zonele unde sunt televiziuni.

Mai aflu despre privatizarea spitalelor. O altă minciună. Este vorba de transformarea spitalelor în fundaţii sau societăţi comerciale pentru a avea acces la credite pentru a-şi putea achiziţiona şi singure echipamentele medicale.

Mai aflu că dacă se aprobă cumva legea vor avea prioritate cei cu bani. În momentul de faţă se întâmplă acelaşi lucru. Nu oricine are bani pentru a fi operat de un profesor cu renume. Corupţia funcţionează din plin în sistemul de stat şi românii nu sunt egali din punct de vedere al şanselor.

O altă minciună este legată de ideea că aceiaşi bani vor fi utilizaţi, dar gestionaţi de firme private. Şi dacă ar fi aşa, ar fi mai bine pentru că firma privată ar urmări cheltuielile pentru că statul nu le rumăreşte ci doar acoperă deficite.

Acestea sunt problemele care apar în spectrul dezinformării voite sau a neînţelegerii.

Dincolo de a-mi exprima punctul de vedere cu privire la ceea ce se dezbate, fals, în spaţiul public, aş vrea să vă dau o cifră. În 2005, cheltuielile României cu sănătatea au fost de 10,9 miliarde de lei. În 2011 cheltuielile cu sănătatea au fost de 24,3 miliarde lei. Nu suprapun valoare leului de atunci cu 2011, dar oricum nu avem inflaţie de 223% în acest interval.

Un lucru este interesant: dacă în 2005 de la bugetul de stat, contribuţia a fost de 1,9 miliarde, în 2011 contribuţia de la buget a fost de 6,3 miliarde lei. Avem o creştere accelerată a susţinerii financiare pe care bugetul de stat o acordă sistemului de sănătate ceea ce ne obligă să observăm că se prefigurează două mari probleme de deficite ale bugetului consolidat al României: deficitul de la pensii şi cel de la sistemul de sănătate.

Cel de sănătate este încă suportabil. Privind însă la creşterea an de an a contriobuţiei, lucrurile trebuie să ne îngrijoreze. Aici avem ce face, avem soluţii care rezidă în implicarea sectorului privat.

Nici eu nu sunt liniştit ştiind unele apucături, nu atât ale marilor companii private, ci apucături româneşti, neaoşe.

Pacienţii sunt nemulţumiţi în general de calitatea serviciilor medicale, medicii de condiţiile de lucru şi veniturile pe care le au. Administraţia este nemulţumită că trebuie să crească contribuţia din bugetul de stat. Sistemul este lipsit de performanţă, cu excepţii pe care le salut, este lipsit de proceduri. Sistemul este „beneficiarul” unui monopol de stat, al CNAS, este politizat şi afectat de corupţie.

O observaţie este legată de faptul că nimeni nu vrea schimbarea lui sau probabil medicii mai tineri. Spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu o vor, serviciul de rugenţă nu vrea schimbarea. Înţeleg că şi o mare parte din public nuvrea schimbarea.

În aceste condiţii, cer public primului-ministru retragerea proiectului Legii sănătăţii.

Le mulţumesc public specialiştilor care au lucrat la raport şi la propunerea de lege. Îmi pare rău că datorită condiţiilor publice ei puteau deveni, după mine, următorii inamici publici şi nu puteai batjocori nişte oameni care au muncit fără bani.

…………………

Preşedintele Traian Băsescu a avut şi miercuri declaraţii la Palatul Cotroceni, pe tema Legii sănătăţii, la o zi după demisia lui Raed Arafat de la Ministerul Sănătăţii.

El a declarat atunci că SMURD nu a fost creat de un om, statul făcând eforturi uriaşe pentru acest sistem. Băsescu a  adăugat că acest sistem a fost creat „cu banii românilor”, care au fost plătiţi sau urmează să fie plătiţi şi „nu a venit niciun personaj din ţara asta cu banii în buzunar”.

Preşedintele a mai spus că există interese gigantice pentru neadoptarea Legii sănătăţii, el menţionând că nu doreşte să dea nume, dar îi vizează pe cei prin mânile cărora trec „milioane” fără ca aceşti bani să se regăsească în modernizarea sistemului.

Băsescu a precizat şi faptul că a avut o discuţie telefonică cu Raed Arafat, dar a arătat că nu doreşte să continue polemica, dar şi faptul că la Cotroceni nu a ajuns un raport al acestuia privind Legea sănătăţii.

Raed Arafat a demisionat, marţi, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.