Fotografie istorică: Traian Băsescu a dat mâna cu Papa Francisc, la Vatican FOTO VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu şi Papa Francisc au dat mâna şi au avut un scurt dialog, marţi, la Vatican, după slujba de întronizare a noului suveran pontif, care i-a spus şefului statului român să se roage pentru succesul pontificatului.

19 mart. 2013, 11:16

Preşedintele Traian Băsescu a participat, marţi, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc.

După eveniment, preşedintele Traian Băsescu şi Papa Francisc au dat mâna şi au avut un scurt dialog. Alături de Papa Francisc s-a aflat si cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Sfântului Scaun.

Domnul preşedinte Traian Băsescu a transmis Sanctităţii Sale un mesaj de felicitări din partea romano-catolicilor, greco-catolicilor şi ortodocşilor din România, urându-i success în misiunea care i-a fost încredinţată. Sanctitatea Sa, Papa Francisc, i-a spus domnului preşedinte să se roage pentru el şi pentru succesului pontificatului său„, a precizat pentru Mediafax, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al şefului statului.

Papa Francisc i-a şi mulţumit preşedintelui Băsescu pentru prezenţa la ceremonia de inaugurare a pontificatului de la Vatican, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Papa Francisc, primul Suveran Pontif latino-american, a urcat oficial pe Tronul de la Vatican. Ochii întregii lumi au fost  aţintiţi asupra Cetăţii Sfinte, unde au venit peste un milion de oameni.

Delegaţii din peste 130 de state, inclusiv peste 80 de şefi de stat si de guvern, au fost prezenţi la ceremoniile fastuoase. Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, a asistat şi el la mesă, o premieră în relaţiile dintre ortodocşi şi catolici.

Şefi de stat şi de Guvern de pe tot Globul au venit la Vatican. Printre ei se numără Traian Băsescu, Angela Merkel, Jose Manuel Barosso, Albert de Monaco şi regele Belgiei, Albert al II-lea. Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, un catolic practicant, se află şi el în Cetatea Sfântă.