Traian Băsescu, scos din delegaţia României la Consiliul European

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie. Pe listă se regăsesc prim-ministrul Victor Ponta, ministrul de Externe, Andrei Marga şi ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, NU şi preşedintele Traian Băsescu.

RomaniaTV.net
20 iun. 2012, 11:54
Traian Băsescu, scos din delegaţia României la Consiliul European

Deşi era programată, în cursul acestei săptămâni, încă o discuţie între preşedintele Băsescu şi premierul Ponta legată de reprezentarea la Consiliul European, prim-ministrul a decis să tranşeze chestiunea în favoarea sa înaintea unei noi conversaţii cu preşedintele.

„Astăzi, Ministerul de Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei. Am primit tot astăzi agenda finală a reuniunii de pe 28-29 iunie şi pot să confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezemtate de situaţia economică şi socială din acest moment în Europa şi Mecanismul Financiar Multianual 2014-2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim-miniştri”, a declarat premierul Victor Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă delegaţia României anunţată la CE îl include şi pe preşedintele Traian Băsescu, Ponta a răspuns: „Componenţa este primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene”.

El a precizat totodată că vrea să aibă o nouă discuţie cu şeful statului pe această temă.

Atât preşedintele, cât şi premierul României vor să reprezinte România la Consiliul European de la Bruxelles, care va avea loc pe 28 iunie.

Pe 12 iunie, Parlamentul a adoptat declaraţia propusă de USL, potrivit căreia premierul Victor Ponta trebuie să reprezinte România la Consiliul European. USL şi PDL au venit fiecare cu câte o declaraţie: primii pentru trimiterea lui Ponta la Bruxelles, ultimii pentru Traian Băsescu. A câştigat Ponta. UDMR a votat în favoarea premierului. Următorul Consiliu European este programat pentru 28 iunie.

Potrivit proiectului de declaraţie propus de USL, „Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei Consiliului European şi să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României; Parlamentul României trebuie să fie informat, după fiecare Consiliu European, cu privire la deciziile adoptate”.

Declaraţia propusă de USL concluzionează că având în vedere agenda reuniunii Consiliului European din 28 iunie, „precum situaţia economică din UE, adoptarea unor măsuri economice şi sociale, precum şi continuarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020”, „Parlamentul României consideră că primul ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie 2012”.

Declaraţia Parlamentului a fost urmată de o discuţie între Ponta şi preşedinte, care a avut loc săptămâna trecută. La ultima întâlnire între patru ochi de la Cotroceni, Ponta l-a ameninţat pe preşedintele Băsescu că va folosi toate metodele şi că îl va bloca în ţară cu orice preţ pentru a nu pleca în locul său la Bruxelles. „Nu semnez ordinul de deplasare. Nu dau aprobarea de zbor”, a spus mai întâi Ponta. Însă acesta nu s-a oprit aici arătând că este dispus să lase aeronava prezidenţială la sol din lipsă de combustibil. „Nu aprob combustibilul necesar deplasării”, i-ar fi spus primul-ministru preşedintelui.