Tragedie la o tabără din Buşteni: O elevă olimpică a căzut de la etajul trei al unei vile

O elevă de 13 ani, din Bucureşti, a ajuns în stare gravă la spital, după ce se pare că ar fi căzut de la etajul trei al vilei în care era cazată. 

RomaniaTV.net
08 ian. 2013, 09:13
Tragedie la o tabără din Buşteni: O elevă olimpică a căzut de la etajul trei al unei vile

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Prahova, Daniel Radu, fata se afla în tabără împreună cu mai mulţi elevi olimpici la matematică.

Fata este într-o stare foarte gravă, fiind găsită în hipotermie severă, temperatura corpului fiind de 19,5 grade, potrivit reprezentanţilor Seviciului de Ambulanţă Prahova, informează Mediafax. Ea a fost transportată la Centrul de primiri urgenţe al Spitalului Sinaia. Tânăra a făcut stop cardio-respirator, iar medicii încearcă să o resusciteze.

Temperatura elevei a urcat, în urma manevrelor de resuscitare, de la circa 20 de grade la 32 de grade, dar starea fetiţei nu este încă stabilă şi nu poate fi transferată la Bucureşti. „Momentan, până ce nu este stabilizată şi restabilit ritmul cardic, noi nu putem să o mişcăm de acolo. Ni s-a solicitat transferul ei, rămânem în legătură cu colegii de la Sinaia, în momentul în care se restabileşte ritmul cardiac şi este stabilă, o să întreprindem orice măsură necesară ca să o transferăm către Bucureşti”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Fata este ventilată mecanic, respiră cu ajutorul unei măşti de oxigen, iar funcţia cardiacă şi cea respiratorie sunt monitorizate în permanenţă.

Directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Prahova, Daniel Nicolae, a precizat că adolescenta are şanse minime de supravieţuire.

Fata ar fi stat în zăpadă foarte mult, încă din cursul nopţii, ambulanţa fiind solicitată la faţa locului la ora 7.28 şi ajungând în jurul orei 7.40, când au început şi manevrele de resuscitare.

Tânără era cazată într-o vilă din Buşteni, unde se află în tabără elevi din mai multe localităţi ale ţării.

Conform surselor citate, ea a fost găsită căzută în zăpadă de către colegi. Poliţia ia în calcul mai multe ipoteze, inclusiv pe cea a unei căderi accidentale, dar şi ipoteza tentativei de suicid.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Horia Toma, a afirmat că tabăra este organizată printr-o asociaţie nonprofit a profesorului Mircea Lascu din Zalău, care conduce şi editura Gil, specializată în tipărirea de carte şcolară. Potrivit lui Horia Toma, elevii se înscriau online în tabăra organizată de acest profesor, care era destinată copiilor olimpici la matematică.

Primele informaţii arată că organizatorul, profesorul Mircea Lascu, era singurul însoţitor al elevilor şi că avea contract cu Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie pentru organizarea acestei tabere, care nu are niciun fel de autorizaţie de la Ministerul Educaţiei.

Potrivit site-ului editurii Gil, tabăra se numeşte „Math-time Buşteni”, a început în 3 ianuarie şi durează până în 12 ianuarie. O a doua serie a acestei tabere este programată pentru luna august a acestui an.