Tragedia din Boston: Jokar Ţarnaev riscă pedeapsa capitală pentru bomba din oala sub presiune

Jokar Ţarnaev a fost pus oficial sub acuzare pentru acte de terorism în ancheta privind atentatele de la Maratonul din Boston. El riscă pedeapsa capitală, autorităţile federale descoperind că teroristul de origine cecenă deţinea şi arme de distrugere în masă.

RomaniaTV.net
22 apr. 2013, 17:47
Tragedia din Boston: Jokar Ţarnaev riscă pedeapsa capitală pentru bomba din oala sub presiune

Jokar Ţarnaev, suspectul din atentatul de acum o săptămână de la Boston soldat cu trei morţi şi 180 de răniţi, a fost inculpat luni pentru folosirea unei „arme de distrugere în masă” şi riscă pedeapsa capitală, a precizat Ministerul american al justiţiei, transmit AFP, Reuters şi AP, citate de Agerpres.

Ţarnaev este acuzat de utilizare şi complot în vederea utilizării unei arme de distrugere în masă – un dispozitiv artizanal, în speţă o bombă disimulată într-o oală sub presiune – împotriva unor persoane şi bunuri din SUA provocatoare de moarte, în timpul Maratonului de la Boston.

Jokar Ţarnaev în vârstă de 19 ani, spitalizat după o căutare de 24 de ore în Boston, este suspectat că este autorul, împreună cu fratele său mai mare ucis într-un schimb de focuri cu poliţia, al celor două atentate comise la Maratonul din Boston pe 15 aprilie, incident soldat cu trei morţi şi 180 de răniţi. Tânărul a început să răspundă întrebărilor anchetatorilor în scris, luni dimineaţă, el fiind rănit în timpul operaţiunii prin care a fost capturat de către autorităţile federale americane.

O primă audiere a fost fixată la 30 mai în faţa tribunalului federal din Boston, în procedura judiciară, potrivit Biroului Procurorului Federal. Nu este sigur dacă Djohar Ţarnaev, care este încă în stare gravă, ar putea fi prezent la audierea prevăzută la ora locală 10.00, joi, 30 mai, în faţa Tribunalului federal din Boston.

Casa Albă comunicase anterior că inculpatul nu va fi judecat de o instanţă militară de excepţie, aşa cum cer unii congresmeni republicani. Johar Ţarnaev, cetăţean american, „nu va fi considerat inamic combatant”, a precizat Casa Albă. Tânărul va fi deferit justiţiei federale civile.