Tradiţii în Joia Mare: Denia celor 12 Evanghelii şi vopsitul ouălor roşii

În ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare), creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

RomaniaTV.net
12 apr. 2012, 06:12
Tradiţii în Joia Mare: Denia celor 12 Evanghelii şi vopsitul ouălor roşii

În Joia Mare se săvârşeşte slujba Deniei celor 12 Evanghelii, care evidenţiază momentele dramatice legate de Patimile şi Jertfa lui Hristos, scrie Agerpres.

Această Denie din Joia Patimilor, cu o semnificaţie aparte şi o structură specială, recapitulează şi actualizează în conştiinţa credincioşilor istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea şi moartea, încheind cu punerea în mormânt.

De joi şi până sâmbătă nu mai bat clopotele, pentru a marca începutul chinurilor Mântuitorului. Tot joi, conform tradiţiei, se vopsesc ouăle în roşu, culoarea sângelui lui Isus.

Se spune că în Joia Mare, numită şi Joia Neagră, Maria Magdalena a pus un coş de ouă la picioarele Crucii Mântuitorului, iar sângele a înroşit ouăle.

O altă legendă povesteşte că o precupeaţă care vindea ouă n-a crezut că Iisus a înviat şi a spus că va crede atunci când ouăle se vor înroşi, ceea ce se spune că s-a intâmplat imediat. Femeile trebuie să vopsească ouăle în această zi, existând credinţa că ele nu se vor strica pe parcursul anului.

În credinţa populară, femeile trebuie să termine de tors cânepa în această zi. Tot azi, în unele sate, localnicii împletesc cununi pentru fiecare membru al familiei, pe care le aruncă pe acoperişul caselor. Persoana a cărei cunună se va veşteji şi va cădea prima se spune că va muri în decursul anului.