Totul despre cartelele de acces în şcoli şi licee. Cum vor funcţiona şi care este utilitatea lor

Cartelele de acces în şcoli şi licee au fost gândite pentru a stopa violenţa în şcoli şi pentru a monitoriza prezenţa elevilor la ore. Sistemul de siguranţă a elevilor din sectorul 2 este unic în Capitală şi în România, pentru că beneficiază de trei cercuri de securitate, respectiv cartele de acces, camere de supraveghere şi pază, în toate cele 63 de şcoli gimnaziale, licee şi colegii naţionale.

19 mart. 2013, 13:44
Totul despre cartelele de acces în şcoli şi licee. Cum vor funcţiona şi care este utilitatea lor

„Este un proiect unic în România şi în Bucureşti, care beneficiază de trei cercuri de securitate pentru elevi. Acest ultim sistem are ca obiectiv principal atât reducerea actelor de violenţă în şcoli, cât şi monitorizarea prezenţei elevilor la ore.”, a declarat, marţi, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, potrivit Mediafax.

Astfel, peste 40.000 de elevi din sectorul 2 vor intra cu cartele în 63 de unităţi de învăţământ, respectiv în 40 de şcoli şi 23 de licee şi colegii tehnice.

Sistemul performant de acces pe bază de cartelă este individual pentru fiecare elev, profesor şi personal nedidactic în parte şi figurează în baza de date computerizată a şcolii„, a explicat Onţanu.

Urmare a folosirii cartelelor, vor fi evidenţiate data şi ora de intrare în unitatea şcolară, precum şi cea de ieşire din imobil, sistemul asigurând un raport zilnic, săptămânal sau lunar atât cu prezenţa elevilor la orele de predare, cât şi a cadrelor didactice sau a personalului nedidactic, care poate fi trimis părinţilor, la cererea acestora.

Dacă elevul pierde cartela de acces, acesta va fi primit în unitatea de învăţământ doar cu acordul unui cadru didactic care îl cunoaşte, cartela pierdută urmând să fie înlocuită de una nouă, care va costa cinci lei.

„Excepţie de la accesul pe bază de cartelă în şcoli se face doar în cazul unor serbări prilejuite de anumite manifestări importante din viaţa unităţii de învăţământ, precum şi în cazul şedinţelor cu părinţii, ocazii cu care personalul de pază va fi cel care va permite deschiderea uşilor pentru invitaţi, pe bază de tabel nominal aprobat de conducătorul instituţiei”, a mai spus primarul sectorului 2.

Onţanu a explicat că la câteva unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din sectorul 2 nu au fost montate sisteme de cartele de acces, printre acestea fiind şi Centrul Şcolar „Regina Elisabeta”, unde învaţă elevi cu deficienţe vizuale. La această unitate şcolară, sistemul nu a fost instalat deoarece în Centru se desfăşoară lucrări de reabilitare, după terminarea acestora urmând să fie montat un sistem cu carduri de acces pentru nevăzători.
Şi la Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu”, unde se execută lucrări de extindere, reabilitare şi modernizare, sistemul va fi montat la finalizarea unor lucrări similare.

„În Şcoala gimnazială numărul 26, sistemul nu a putut fi instalat deoarece într-o singură clădire sunt mai multe funcţiuni, respective grădiniţă, club şcolar şi unitate de învăţământ, iar la Liceul Waldorf, conducerea unităţii de învăţământ nu a admis intrarea în acest program. Totodată, la Şcoala gimnazială numărul 39, sistemul este în curs de montare, acesta necesitând instalarea mai multor cititoare la cele două imobile unde se desfăşoară procesul educaţional, numărul elevilor din această unitate fiind de 1.600”, a mai precizat Onţanu.

Sistemul de acces pe bază de cartele a costat 1.105.000 lei, bani provenind din bugetul local al Primăriei Sectorului 2.