Topul judeţelor care au dat cei mai mulţi şefi de Guvern şi miniştri

Ardealul şi Muntenia par zone norocoase pentru demnitari. De aici provin cei mai mai mulţi miniştri care au fost în echipele de la Palatul Victoria, în ultimii 22 de ani. Asta reiese dintr-o analiză făcută de site-ul econtext.ro, care a numărat câţi membri ai Executivului s-au născut în fiecare judeţ al ţării în perioada post-decembristă.

RomaniaTV.net
15 feb. 2012, 09:32
Topul judeţelor care au dat cei mai mulţi şefi de Guvern şi miniştri

În analiză au fost incluşi premierii şi miniştrii care s-au perindat în această perioadă la conducerea ţării. În total, 15 guverne au condus România din 1989 şi până în prezent. Iar numărul celor care au deţinut funcţia de ministru sau prim-ministru în acest timp a fost de 242 de persoane.

Topul judeţelor care au dat premieri şi miniştri este următorul:

1. BUCUREŞTI: 64 premieri şi miniştri . Între aceştia îi regăsim pe Petre Roman, Adrian Năstase, Călin P. Tăriceanu, Ion Caramitru, Andrei Pleşu, Valeriu Stoica, Teodor Baconschi etc.

2. CLUJ: 13 premieri sau miniştri – Emil Boc, Cătălin Ovidiu Baba, Ioan Oltean, Ioan Rus, etc.

3. HUNEDOARA: 9 premieri sau miniştri – Teodor Meleşcanu, Monica Iacob-Ridzi, Ioan Botiş, Karoly Borbely, Gheorghe Pogea etc.

4. PRAHOVA: 8 premieri sau miniştri – Mircea Coşea, Dan Ioan Popescu, Remus Opriş, Gabriel Sandu, etc.

În top se mai află Braşovul şi Timişul, cu câte 7 miniştri sau prim-miniştri, Alba şi Sălaj cu câte 6.

Din cei 242 de miniştri, nu s-a putut identifica originea a 14. De asemenea, sunt şi cinci miniştri care nu s-au născut în graniţele actuale ale României. În această situaţie se află şi Nicolae Văcăroiu care provine dintr-o localitate care acum aparţine Ucrainei.

VEZI HARTA PE ECONTEXT.RO