Top 10 cele mai stresante meserii. Militarii, pompierii, piloţii şi PR-iştii conduc clasamentul

Meseria de militar este cea mai stresantă într-un top al celor mai solicitante 10 locuri de muncă, între care mai figurează pompierii, jurnaliştii şi şoferii de taxi, realizat de portalul CareearCast, transmite CNBC.

RomaniaTV.net
06 ian. 2013, 13:56
Top 10 cele mai stresante meserii. Militarii, pompierii, piloţii şi PR-iştii conduc clasamentul

Potrivit unui sondaj realizat recent de Harris Interactive pentru Everest College, aproape 73% dintre angajaţi sunt stresaţi de cel puţin un factor la locul de muncă.

Între cele 11 criterii folosite de CareerCast pentru realizarea topului se află pericolul fizic, fie direct fie răspunderea pentru alte vieţi omeneşti, expunerea publică sau riscul şomajului.

Totuşi, cei care lucrează în cele mai stresante locuri de muncă nu îşi urăsc în mod necesar meseria, ci dimpotrivă, unii sunt dependenţi de adrenalină.

„Ceea ce este un stres pentru un individ, pentru altul este doar lopcul de muncii. Unii sunt dependenţi de adrenalină. Unui pompier ar putea să îi facă plăcere să intre într-o clădire în flăcări să salveze pe cineva”, a declarat Tony Lee, editor al CareerCast.com.

El a arătat că nu este surprinzător că militarii sunt pe primul loc în clasament, având în vedere că se află în linia întâi.

„Fie că se află pe câmpul de luptă sau ajută după uraganul Sandy, militarii sunt mereu în pericol”, a spus Lee.

Topul este continuat de pompieri şi piloţii de avioane comerciale, care răspund de viaţa pasagerilor şi trebuie să suporte vremea nefavorabilă, întârzierile şi distanţa de casă.

Slujba de director de PR este următoarea pe listă, din cauza expunerii publice permanente şi a răspunderii pentru imaginea produselor şi serviciilor promovate, urmată de cea de director general, care nu înseamnă cum cred unii numai avioane personale şi caviar, ci şi răspunderea pentru tot ce nu merge bine în companie.

Meserii stresante mai sunt cele de fotoreporter şi reporter, din cauza expunerii permanente la pericole, fie în război, cutremur sau uragane, dar şi a termenelor limită şi a concurenţei.

Topul este încheiat de şoferii de taxi, din cauza mortalităţii mari provocată de actelele criminale, şi poliţişti, care nu îşi pun doar viaţa în pericol, ci răspund şi de viaţa altora.