Top 10 cele mai mari dezastre naturale

Pământul are cea mai complicată atmosferă din sistemul solar, atât de complicată încât meteorologii se uită la alte planete pentru a înţelege cum funcţionează vremea noastră.

RomaniaTV.net
30 oct. 2012, 16:22
Top 10 cele mai mari dezastre naturale

Coasta de est a Statelor Unite a fost lovită de giganticul uragan Sandy, iar New Yorkul şi Atlantic City au fost devastate de forţa lui. Iată care sunt o parte din cele mai mari dezastre naturale din trecut, de la cutremure, la vijelii sau inundaţii, într-un top realizat de Discovery.com.

1. Uraganul Galveston din 1900

Acesta a fost cel mai distrugător dezastru natural care a lovit SUA. Circa 8.000 de oameni şi-au pierdut vieţile pe 8 septembrie 1900, în cel mai mare oraş din Texas de pe atunci. Uraganele de pe mare erau observate de pe nave, şi pentru că telegraful fără fir era abia la începuturi, nu a fost timp de avertizare. Locuitorii din Galveston credeau că au mai văzut furtuni năprasnice, însă şi-au dat seama rapid că s-au înşelat. Uraganul a adus vânturi de peste 160 km pe oră, distrugând aproape toate clădirile din oraş. 3.600 de case au fost rase de pe faţa Pământul, iar cele câteva mai solide care au rezistat au fost transformate în muzee, în ziua de azi.

2. Uraganul Katrina din 2005

Katrina a fost cel de-al şaselea uragan pe scara forţei şi cel care a costat cel mai mult SUA, din cauza distrugerilor. Uraganul a ajuns la maxim pe 28 august 2005, vântul ajungând la 281 km pe oră! Katrina a dat de la început semne că va fi distrugător: devenea mai slab pentru perioade scurte de timp, după care revenea mai puternic decât înainte. Oamenii au fost evacuaţi din New Orleans, iar autorităţile au încercat să minimizeze distrugerile. Din păcate, americanii se chinuie şi în ziua de azi cu efectele uraganului Katrina, care a produs daune în valoare de 80 de miliarde de dolari. Peste 2.000 de oameni au murit atunci.

3. Viscolul din 1888

În nord-estul SUA, în luna martie ar trebuie să fie o vreme plăcută de primăvară. Cu toate astea, în martie 1888, a avut loc cel mai crunt viscol din istoria SUA, în New Jersey, New York, Connecticut şi Massachusetts. Vântul care bătea cu 72 km pe oră a depus un strat de zăpadă de 15 metri. Oamenii au fost blocaţi în case timp de peste o săptămână. Aceste eveniment a avut însă şi o parte bună: a dus la construcţia primului sistem de transport subteran din SUA. Din păcate, 400 de oameni au murit din cauza viscolului.

4. Tsunamiul din Oceanul Indian din 2004

La o zi după Crăciun, în 2004, un cutremur a lovit Oceanul Indian, al doilea cel mai puternic înregistrat de un seismograf, cu o magnitudine de 9.1-9.3. Tsunamiul apărut după seism a ucis 230.000 de oameni din 11 ţări. Valurile tsunamiului au atins atunci 30 de metri înălţime, cât o clădire de 10 etaje. Printre morţi se aflau şi circa 9.000 de turişti, majoritatea europeni, aflaţi în vacanţă.

5. Cutremurul din San Francisco, 1906

Seismul care a lovit San Francisco în 1906 şi alte zone din nordul Californiei pe 18 aprilie 1906 a avut o magnitudine între 7.7-8.2. Epicentrul său a avut loc la doar 3,2 km de oraş, în largul mării. Din cauza lui şi a focurilor care au izbucnit în urma sa, San Francisco a fost distrus aproape în totalitate. Circa 3.000 de oameni au murit, iar 70% din populaţia oraşului a rămas fără case.

6. Inundaţiile râului Galben (Hwang Ho) din China, 1887

Secole întregi, fermierii de-a lungul râului Galben din China au construit sisteme de apărare împotriva inundaţiilor, însă în 1887, după zile întregi de ploi torenţiale, râul a inundat zonele înconjurătoare atât de repede, încât oamenii nu au putut fi avrtizaţi. După inundaţii, milioane de oameni au rămas fără case. Apele şi bolile care au urmat după ele au luat viaţa a 900.000-2 milioane de oameni.

7. Marea tornadă din trei state, 1925

Această tornadă este cea mai lungă şi cea mai mortală din istorie – circa 700 de oameni au murit. Ea s-a mişcat prin statele americane Missouri, Illinois şi Indiana, durând trei ore şi jumătate. Pe drumul său, tornada a distrus 15.000 de case.

8. Uraganul de pe Muntele Washington, 1934

Pe 12 aprilie 1934 a fost bătut recordul de cel mai puternic vânt de pe Pământ – 371 km pe oră. Cu o zi înainte, cei trei meteorologi de serviciu au observat semnele unei furtuni tipice de primăvară, însă în dimineaţa următoare au avut o mare surpriză, fiind martorii celui mai puternic vânt înregistrat vreodată. Partea bună – nu au fost răniţi şi nu au fost daune.

9. Furtuna Halloween ( sau Furtuna Perfectă) din 1991

Trei evenimente meteo separate au dus la formarea unei mari furtuni, pe parcursul a cinci zile. Mai întâi, un sistem de presiune joasă s-a format deasupra Marilor Lacuri. În drumul său spre est, s-a întâlnit cu un sistem de presiune ridicată, rece, din Canada. Această combinaţie a format o furtună în Atlanticul de Nord, lângă coastele Nova Scotia. Pentru ca Halloweenul să fie de-a dreptul înspăimântător, furtuna s-a lovit de uraganul Grace, fiind un adevărat război între rece şi cald, vară şi iarnă. Valuri între 9-12 metri înălţime au lovit coastele New England în după amiaza de Halloween, iar daunele au fost estimate la 208 milioane de dolari. 12 oameni au murit.

10. Cutremurul din Chile, 1960

Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată a avut loc în 1960, în Chile: seismul a avut magnitudinea de 9.5. Circa 1.655 de oameni au murit, iar alte mii au fost rănite. Pagubele suferite de Chile au fost de 550 de milioane de dolari. Cutremurul a dus la formarea unui tsunami care a ucis 61 de oameni în Hawaii, 138 în Japonia şi 32 în Filipine. Seismul a avut loc în zona unde placa Nazca se scufundă sub placa sud americană, pe falia Peru-Chile.