Titus Corlăţean: Recuperarea tezaurului României rămâne o prioritate

Tezaurul României, confiscat de Rusia, prezintă o importanţă deosebită pentru ţara noastră, a declarat şeful diplomaţiei, Titus Corlăţean. În schimb, reprezentantul ministerului rus de externe consideră că problema este de mult timp soluţionată.

RomaniaTV.net
05 oct. 2012, 05:41
Titus Corlăţean: Recuperarea tezaurului României rămâne o prioritate

„Noi am luat notă cu mare atenţie şi interes de textul şi amendamentul respectiv care a fost adoptat de APCE, pentru că aceste texte vin în întâmpinarea demersurilor pe care partea română le face pe un subiect care prezintă o importanţă deosebită şi de natură istorică, şi de natură simbolică, pentru România. Va rămâne o prioritate pentru noi”, a declarat Titus Corlăţean, ministru de Externe.

Declaraţia a fost făcută la scurt timp după ce plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a cerut Moscovei să continue negocierile cu Bucureştiul pentru returnarea tezaurului. Potrivit MAE, problematica Tezaurului României se discută în cadrul unei comisii româno-ruse, create în 2003.

„Noi facem demersuri in primul rand pentru reluarea activităţii acestei comisii care a fost ingheţată timp de mai multă vreme”, a mai declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Cu toate acestea, Rusia consideră că problema este de mult timp soluţionată. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului rus de externe, parlamentarii români încearcă să internaţionalizeze o temă care şi-a pierdut de mult timp actualitatea.

Peste 91 de tone de aur din tezaurul Băncii Naţionale a României, transferat în Rusia în timpul primului război mondial, nu au fost recuperate nici până acum de autorităţile române. Valoarea monedelor şi a lingourilor depăşeşte 3 miliarde de euro.