Ce spun englezii care trăiesc în România. „Am început să gândesc în limba română”.

În timp ce majoritatea ziarelor britanice promovează o campanie împotriva imigranţilor români, ziarul The Independent a prezentat povestea englezilor care s-au decis să lase Marea Britanie pentru a locui şi munci în România.

13 feb. 2013, 12:23
Ce spun englezii care trăiesc în România. „Am început să gândesc în limba română”.

Aproximativ 4000 de englezi trăiesc în România, potrivit autorităţilor britanice. Britanicii sunt atraşi de oportunităţile din această ţară, unde costul de trai este mai ieftin, cu toate că salariile sunt mici şi „şpaga” este prezentă la tot pasul, arată The Independent, într-un articol amplu, dedicat englezilor care s-au hotărât să trăiască în România.

Unul dintre cei mai cunoscuţi englezi care au decis că România este mai bună decât Anglia este Dave Bryan, membru al trupei Hotel FM, formaţie care a reprezentat România în la ediţia concursului Eurovision din 2011. Bărbatul în vârstă de 28 de ani spune că se simte ciudat să mai vorbească în limba engleză, adăugând că a început să gândească în limba română. El locuieşte de peste opt ani în ţara noastră, după ce a vizitat-o lucrând ca şi voluntar aici. În prezent trăieşte din muzica pe care o face.

Britanicii încearcă de asemenea să fugă din Marea Britanie. Suntem prea mândri. Românii emigrează pentru a găsi un loc de muncă şi oportunităţi”, a declarat el pentru ziarul britanic.

Damian Galvin este un alt britanic care lucra pentru Aston Martin înainte să se mute în Braşov, în anul 2003. El şi-a deschis propria afacere şi este mulţumit de această ţară. El recunoaşte că veniturile sunt de zece ori mai mici decât în Marea Britanie, dar poate să mânânce în oraş pentru un preţ de cinci ori mai mic decât în restaurantele din ţara lui.

Publicaţia britanică a găsit şi un englez care trăieşte în Cluj Napoca, după ce s-a îndragostit de o româncă pe care a cunoscut-o pe internet. Francis Chantree, în vârstă de 50 de ani, spune că femeia nu a vrut să se mute în Anglia, astfel că a decis să se multe el aici. În prezent lucrează ca şi corector de limbă engleză pentru o companie de software.

Unul dintre cele mai interesante persoane care s-au decis că România este locul perfect pentru a-ţi petrece viaţa este Michael Fraser, în vârstă de 30 de ani, fiul unui diplomat britanic. Acesta a venit să îşi viziteze tatăl şi s-a decis că nu mai vrea să plece. Şi-a deschis un bar în centrul vechi al Bucureştiului şi de 12 ani locuieşte aici. El spune că acesta este unul dintre cele mai sigure oraşe în care a fost, povestind că Anglia este mult mai periculoasă.

Citeşte şi: Becali a ajuns din nou de râsul englezilor de la The Guardian VIDEO