Testarea Babeş Papanicolau, gratuită în zece judeţe de la 1 septembrie

Începând din 1 septembrie 2012, Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, gratuit, al Ministerului Sănătăţii va fi funcţional în 10 judeţe, urmând ca acesta să fie extins la nivel naţional.

RomaniaTV.net
22 aug. 2012, 12:28
Testarea Babeş Papanicolau, gratuită în zece judeţe de la 1 septembrie

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea să efectueze testarea Babeş –Papanicolau.

Programul MS este gratuit şi se va desfăşura în 10 judeţe ale ţării: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Bistriţa, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Timiş.
 
Programul de testare gratuită a femeilor va fi coordonat de 9 unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucureşti şi”Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de  Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş„, se mai arată în comunicat.
 
Paşii pe care trebuie să îi urmeze pacienta pentru realizarea testului:

1. Pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise.

2. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Acesta va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular.
 
Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

Programul MS a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora.