Termoizolarea locuinţei aduce facturi mai mici. Vezi ce solutii poti alege

Numărul soluţiilor de termoizolare a unei locuinţe a crescut rapid în condiţiile în care tot mai mulţi români apelează la această metodă, interesaţi fiind de obtinerea unui un cost al facturilor de întreţinere cât mai mic. Cele mai populare metode de termoizolare sunt cele bazate pe vată bazaltică, polistiren sau celuloză.

28 mart. 2012, 04:40
Termoizolarea locuinţei aduce facturi mai mici. Vezi ce solutii poti alege

„Ca şi coeficient termic, toate cele trei materiale au aceleaşi valori, între aproximativ 0,3 şi 0,4 W/mK”, a spus Dan Berbecaru, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).

Diferenţa poate fi dată de grosimea materialului folosit la termoizolaţie. „Pentru puterea economică a României este indicat ca stratul izolatorului, indiferent de materialul ales, să fie de o grosime de 10-12 centimetri la pereţi şi de 15-20 de centimetri la planşee. Astfel, preţul la facturile de întreţinere vor fi cât mai mici”, a mai spus Dan Berbecaru.

Potrivit constructorilor, cea mai eficientă soluţie, cu cel mai mare coeficient de izolare, pare a fi cea cu polistiren. Sistemul poate fi montat atât la exterior cât şi la interior.

„Cea mai eficientă soluţie de termoizolare ca şi coeficient termic este oferit de plăcile de polistiren, acestea având 0.041 W/mK”, a spus pentru RTV.NET, Răzvan Oprea, reprezentant al firmei isocell.ro. Preţul pentru izolarea unui metru pătrat de perete costă între 35 şi 40 de lei, cu tot cu manoperă şi materiale.

„Dacă se optează pentru varianta cu materialele clientului manopera pentru aplicarea polistirenului este de aproximativ 25 de lei”, a spus Ciprian Ana, administrator la Policons Group SRL.

Specialiştii recomandă ca grosimea plăcilor să fie de minim 10 centrimetri.

Pe locul doi ca şi valoare a coeficientului termic oferit se regăseşte vata bazaltică, care are 0.039 W/mK. „Termoizolarea unei case cu vată bazaltică costă în jur de 22 de lei pentru fiecare metru pătrat, manopera fiind inclusă în preţ”, a spus Răzvan Oprea. Vata bazaltică poate fi folosită ca termoizolant la exterior, la interior, precum şi la izolarea planşeului.

Ultima soluţie termoizolantă pentru locuinţă, şi cea mai nouă, este cea a celulozei (hârtiei). „Spre exemplu, dacă o casă este din caramidă, se poate construi un perete fals din OSB sau din rigips. Între peretele acesta şi peretele din caramidă se suflă fibrele de celuloză cu un aparat special”, a precizat Răzvan Oprea. Preţul pentru izolare cu hârtie este de 22 de lei, cu tot cu manoperă.

Cea mai convenabilă din punct de vedere al greutăţi este soluţia polistirenului. „Polistirenul are 17 kilograme la metrul cub, vata bazaltică cântăreşte 32 de kilograme la metrul cub, în timp ce soluţia izolării cu hârtie cântăreşte 50 de kilograme la metrul cub”, a specificat reprezentantul isocell.ro.