Temperaturile cresc, iar ploile se restrâng PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Pentru cei care aşteptau să vină căldura de cuptor a lunii iulie, iată că avem veşti bune: temperaturile cresc, iar ploile se restrâng. Aşadar, de marţi şi până pe 29 iulie, peste ţara noastră avansează aer tot mai cald şi începând cu finalul acestei săptămâni vom vorbi chiar despre un val de aer foarte cald, de origine nord-africană, ce va face că vremea să devină caniculară în unele zon din vestul şi din sudul ţării.

RomaniaTV.net
22 iul. 2013, 17:30
Temperaturile cresc, iar ploile se restrâng PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Zi de răsfăţ pentru turiştii de la malul Marii Negre. Nu numai că soarele arde nestingherit de nori, dar temperatura creşte până la valori de la 25 la 28 de grade în aerul marin, iar vântul abia dacă se simte. Temperatura apei nici ea nu lasă de dorit, cu o valoare de aproximativ 23 de grade.

Frumos marţi la munte, cu cer care numără doar o mâna de nori. Ceva mai mulţi nori de ploaie se arată peste Carpaţii Orientali, unde peste zi cad ploi de vara, scurte, cu descărcări electrice şi ceva vânt. Temperaturile însă nu anunţă schimbări majore, aşa că vremea continuă să fie plăcută, fără excese termice, urmând să avem de la 13 grade pe Ceahlău, până la 21 de grade la Predeal şi Păltiniş şi chiar 22 la Stâna de Vale.

În centru, vreme frumoasă, în cea mai mare parte a zilei. Norii îşi fac loc în peisajul meteorologic al zilei, însă doar izolat, mai ales în estul Transilvaniei, sunt şanse mai mari pentru o aversă, două şi descărcări electrice. Se încălzeşte uşor, 23 de grade- maxima la Miercurea Ciuc, 27 în Braşov, 28 la Sibiu şi la Târgu Mureş.

În nord-vest, vara foarte plăcută este la ea acasă, cu soare şi nori, poate şi o ploaie scurtă de vara şi fenomene electrice, dar şi temperaturi de cel mult 27, 28 grade în Maramureş şi 30 în nordul Crişanei, la Oradea.

În vest, soarele puternic, aproape nestingherit de nori şi aerul tot mai cald aduc vreme călduroasă, mai ales după amiază, când mercurul din termometre urcă până la 32 grade la Arad şi 33 la Timişoara.

În Oltenia, vreme demnă de luna lui Cuptor, adică soare însoţit de câţiva nori doar prin nordul provinciei şi maxime că între-o zi tropicală, 32 grade la Târgu Jiu şi la Râmnicu Vâlcea şi 34 chiar la Drobeta Turnu Severin, unde căldura începe să fie supărătoare.

În Muntenia, mercurul din termometre îşi ia avânt la puţin timp după ce soarele se ridică pe cer şi, fără să ţină cont de cei câţiva nori de pe cer, urcă până la un grad de pragul vremii caniculare, adică 34 grade în Lunca Dunării şi la Alexandria, dar nu rămâne sub 30 grade nici în celelalte zone.

În sud-est avem parte de soare dar şi de nori, mai ales în nordul Dobrogei, unde cresc şansele să cadă şi o aversă, două. În aceste condiţii, maximele se opresc la 29 de grade la Tulcea, 28 la Constanţa, însă la Călăraşi sunt 32 grade.

În Moldova, soarele e prezent mai multe ore în timpul zilei, dar trecător norii câştigă teren şi lasă câteva averse însoţite de fulgere şi tunete. Drept urmare, temperaturile nu trec de 24 grade în Bacău şi la Iaşi şi 23 la Suceava.

Bucureştenii marţi au parte de 32-33 de grade la amiază, soare aproape neacoperit de vreun nor şi vânt abia perceptibil. Cu alte cuvinte, arşiţa ne va toropi amintindu-ne că luna lui Cuptor încă mai are un cuvânt greu de spus.

Miercuri şi joi, vremea va fi predominat frumoasă şi local călduroasă în jumătatea sudică a ţării. Cerul va fi variabil în nordul şi estul ţării, precum şi la munte, iar în restul teritoriului va fi mai mult senin. Izolat şi trecător în Carpaţii Orientali vor fi posibile ploi slabe de scurtă durata. Vântul va suflă slab şi moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 de grade în Bucovina şi 35 de grade, izolat, în sudul Olteniei şi extremitatea de sud-vest a Munteniei.

În Bucureşti, miercuri şi joi vremea se va menţine frumoasă şi călduroasă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va suflă slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 32-33 de grade.

Vremea va fi călduroasă în regiunile sudice, vestice şi local în centrul ţării. În nordul şi nord-estul ţării, precum şi zona Carpaţilor Orientali cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare, mai ales ziua şi izolat se vor semnala ploi slabe de scurtă durata. În restul teritoriului cerul va fi mai mult senin. Vântul va suflă slab şi moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 de grade în nordul Moldovei şi în jur de 35 de grade, izolat, în extremitatea de sud-vest, iar cele minime se vor situa între 12 şi 22 de grade, mai scăzute în depresiuni spre 9 grade.

La Bucureşti, vremea va fi în continuare frumoasă şi călduroasă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va suflă slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 32…33 de grade, iar cea minimă de 16…19 grade.

Vineri vremea nu schimbă reţeta, adică avem căldură mare, în zonele de câmpie şi de podiş mai ales şi chiar caniculă după amiază , pe arii restrasne, în sud-vest, cu maxime de la 24 la 35 grade.Cerul e mai mult senin şi doar în est şi în Carpaţii Orientali aşteptăm ceva înnorări şi pe arii restrânse ploi de scurtă durata. În weekend, dar mai ales în primele zile ale săptămânii viioare, vremea va fi călduroasă  în toată ţara, local caniculară îndeosebi în a două parte a intervalului în zonele de câmpie şi podiş, unde maximele vor trece de 35 grade şi unde disconfortul termic se va accentua după-amiază. Trecător vor mai fi ploi de scurtă durata la începutul în regiunile nord-estice şi acelea doar la începutul acestui interval.

Practic, de marţi temperaturile cresc de la o zi la alta, iar vârful acestui val de căldură va fi în zilele de 28, 29 şi chiar 30 iulie, atunci când mediile maximelor prognozate vor fi în jur de 36 grade în Banat, în timp ce în Crişana, în Transuilvania, în Oltenia şi în Muntenia mediile celor mai mari valori prognozate sunt de 35, 36 grade.

În Maramureş şi în Moldova probabilitatea de instalare a caniculei e mai mică, aici valorii medii ale maximelor sunt de 33, 34 grade, în timp ce în Dobrogea efecul moderator al marii se va resimţi în media maximelor prin valori în jur de 32 grade.

Din 30, 31 iulie până pe 4 august temperaturile scad uşor dar vremea rămâne călduroasă  în toată ţara. În tot acest interval nu aşteptăm manifestări severe ale instabi.ităţii atmosferice. Cu alte cuvinte, ploi de scurtă durata, asociate cu descarcri electrice, vor fi pe arii restrânse, pe 25, 26 iulie în vest, apoi putem vorbi despre averse slabe, pe arii restrasne, mai ales în a doua săptămână a intervalului de prognoză, adică după 29 iulie dar şi aşa se remarcă sud-estul, mai ales Dobrogea, unde şansele de apariţie a ploilor sunt cele mai mici.