Telefoanele mobile clasice sunt pe moarte. Vezi cât mai au de trăit

Telefoanele clasice deţin cea mai mare pondere în piaţa de terminale mobile, dar până la urmă acest segment îşi va da obştescul sfârşit în doar câţiva ani.

10 apr. 2012, 05:47
Telefoanele mobile clasice sunt pe moarte. Vezi cât mai au de trăit

Specialiştii spun că telefoanele clasice vor dispărea în perioada 2016-2017. “Toate telefoanele vândute vor fi la un moment dat smartphone. Când se va întâmpla asta este greu de spus, dar din punctul meu de vedere nu mai devreme de 4-5 ani în România”, a declarat Costin Soare, director comercial al lanţului de retail GSM  Internity.

Potrivit acestuia, telefoanele clasice se adresează acelor clienţi care în acest moment folosesc telefonul doar pentru voce şi SMS.

Segmentul prepay are o cotă importantă în piaţa din România (peste 50%) şi cred că utilizatorii acestui tip de servicu preferă încă telefoanele clasice. În funcţie de evoluţia ofertelor pe prepay, care încep deja să aibă o componentă de internet pe mobil, este posibil să vedem şi pe acest segment de utilizatori o creştere a telefoanelor inteligente”, a mai declarat Soare.

Piaţa românească de telefoane mobile va ajunge anul acesta la 3 milioane de unităţi, număr similar cu 2011, dar ponderea terminalelor smart se va apropia de pragul psihologic de 1 milion de unităţi.

Numărul telefoanelor mobile vândute se va ridica undeva la 3 milioane de bucăti, telefoanele inteligente vor avea o pondere mai mare, undeva în jurul a 30% în unităţi şi 60% în valoare. În 2011, această categorie a reprezentat aproximativ 17% din total unităţilor vândute şi 45% din total valoare. Ca şi în anii trecuţi, smartphone-ul va fi cel care va salva piaţa de la scăderi„, a mai spus Costin Soare.

Creşterea pieţei în 2012 va fi dictată în principal de plafonul de subvenţionare acordat de operatori pentru achiziţionarea de noile telefoane ale căror preţuri vor scădea. Există totuşi producători care ţin preţul sus, iar Apple este exemplul cel mai bun.

„O creştere a pieţei în România este greu de prevăzut în acest moment. Aşteptările mele sunt spre o stabilizare la nivelul din 2011 şi o creştere puternică în mixul de produse a categoriei smarphone. Totuşi, dacă va exista o creştere, aceasta va veni cu siguranţa din partea acestui segment de produse. Depinde foarte mult de ofertele generate de producători şi operatori. Aceste oferte pot „mişca” piaţa în sensul creşterii ei”, a mai spus Soare.