Tatoiu, interzisă de CNA: Nu are voie să facă reclamă la medicamente

Consiliul Naţional al Audiovizualului a interzis două spoturi la suplimente alimentare. 

RomaniaTV.net
13 nov. 2012, 15:03
Tatoiu, interzisă de CNA: Nu are voie să facă reclamă la medicamente

Spoturile publicitare pentru suplimentele alimentare Supramax şi Uractiv au fost interzise de la difuzare, prin două decizii luate marţi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care a considerat că aceste clipuri încalcă legislaţia audiovizualului.

Potrivit CNA, spotul publicitar Supramax a fost difuzat doar pe posturile de radio.

În acest spot, Monica Tatoiu recomandă acest supliment alimentar, fapt care încalcă articolul 126, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping pentru medicamente şi tratamente medicale sau suplimente alimentare prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane, care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja consumul acestor produse sau tratamente”.

În spotul Supramax se spune, printre altele, că acest supliment alimentar „reconstruieşte cartilajul, creşte semnificativ mobilitatea articulară şi reduce durerea dată de bolile articulare”.

Astfel, membrii CNA au considerat că spotul Supramax înalcă articolul 120 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „(1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile apelor minerale naturale şi produselor alimentare destinate unei alimentaţii speciale, informaţiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să atribuie unui produs alimentar proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să evoce astfel de proprietăţi”.

Pe de altă parte, CNA a considerat că şi spotul publicitar Uractiv, difuzat atât pe posturi de televiziune şi de radio, încalcă articolul 120 din Codul audiovizualului, pentru că se atribuie calităţi de vindecare unor suplimente alimentare. În spot se spune, printre altele, că Uractiv este „rapid, eficient vizibil în infecţiile urinare”.

Astfel, CNA a decis să aplice în cazul ambelor spoturi publicitare decizii de intrare în legalitate, fapt care înseamnă că acestea nu mai pot fi difuzate până la modificarea lor astfel încât să respecte legislaţia audiovizualului.