Tăriceanu, despre prezidenţiale: Nu exclud candidatura. Antonescu a fost validat, nu ales candidat

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică seară, că nu exclude posibilitatea de a se înscrie într-o cursă pentru a fi desemnat candidat la prezidenţiale, precizând că în cadrul Congresului PNL Crin Antonescu a fost validat ca propunere de candidat şi nu ales de către delegaţi.

RomaniaTV.net
28 ian. 2013, 09:19
Tăriceanu, despre prezidenţiale: Nu exclud candidatura. Antonescu a fost validat, nu ales candidat

Întrebat dacă va intra într-o eventuală luptă pentru desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale din 2014, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Eu consider că este mult prea timpuriu ca astăzi să iau o astfel de decizie, o astfel de posibilitate nu o exclud, dar eu consider că o astfel de decizie trebuie luată în anul 2014 şi când va veni momentul dacă mă voi hotărî…”.

Senatorul PNL a menţionat că validarea candidaturii lui Crin Antonescu realizată în Congres nu a fost o alegere a delegaţilor, ci o confirmare a unei propuneri.

„Un sistem de alegeri interne este cel mai democrat mod de a stabili un candidat (…) în loc să aleagă un congres, care a ales însă ca să fim foarte corecţi cu statutul şi cu procedurile … Congresul nu a avut de ales, congresul nu a făcut decât să valideze o candidatură care era propusă de Biroul Politic şi de Delegaţia Permanentă. Ca procedură, nu s-a încălcat Statutul, dar nu s-a făcut o alegere în adevăratul sens al cuvântului, a fost o confirmare pe care Congresul a dat-o şi sigur că aceasta consider că era necesar”, a afirmat fostul lider al PNL la România TV.

Tăriceanu a precizat că înţelegerea în cadrul USL nu s-a făcut pe numele candidaţilor la funcţia de prim-ministru sau şef al statului, ci pe formaţiunea care va face propunerea.

„Dacă în locul domnului Antonescu era domnul Georgescu, Vasilescu sau … acela era candidatul respectiv. Nu este o înţelegere personală, este o înţelegere între partide, care au convenit că aceste poziţii revin partidelor respective, sigur, care îşi promovează persoana care consideră. Nu e o procedură în cruce, deci noi nu intervenim în alegerea făcută de PSD, după cum şi reciproc”, a afirmat fostul premier.

Totodată, Tăriceanu a menţionat că nu poate răspunde la întrebarea dacă Antonescu ar fi un bun preşedinte al României deoarece perioada petrecută de acesta la Cotreoceni ca preşedinte interimar a fost o perioadă prea scurtă pentru a face o evaluare.

„Dacă în urma alegerilor primare Crin Antonescu va fi confirmat drept candidat la alegerile prezidenţiale, nu voi avea nicio problemă să-l susţin în campanie pentru Preşedinţie”, a mai spus fostul lider al PNL.