Ţânţarul care transmite virusul West Nile la om, descoperit în Marea Britanie

O specie de ţânţari capabilă să transmită virusul letal West Nile a fost descoperită în Marea Britanie pentru prima dată după 1945.

RomaniaTV.net
09 feb. 2012, 14:15
Ţânţarul care transmite virusul West Nile la om, descoperit în Marea Britanie

Virusul West Nile afectează în special păsările, dar poate fi transmis de la acestea la om prin muşcăturile de ţânţari. Simptomele includ febră, iritaţii ale pielii şi inflamarea ganglionilor. Virusul poate fi fatal dacă ajunge la creier.

Potrivit Daily Mail, cercetătorii nu au reuşit să estimeze de când se află în Marea Britanie această specie de ţânţari, Culex modestus. Ţânţarii au fost descoperiţi în mlaştinile din nordul districtului Kent şi din sudul Essex-ului, în 2010 şi 2011.

Boala provocată de West Nile a apărut în 1999 în SUA, după ce a circulat prin Israel şi Tunisia. În 2009, în America s-au înregistrat 663 de cazuri.

Este posibil ca populaţia de ţânţari să fi ajuns în Marea Britanie printr-un transport naval, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul ţânţarului tigru venit din Asia.

Nick Golding, de la Universitatea Oxford, a explicat însă că nu sunt motive de panică deoarece virusul se răspândeşte doar dacă ţânţarii intră în contact cu păsări infectate.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor din Stockholm, care monitorizează bolile din Uniunea Europeană, susţine că la data de 13 ianuarie existau 96 de cazuri de West Nile confirmate. Mai mult de două treimi dintre ele erau în Grecia, iar altele în Ungaria, Italia şi România.