Tânărul considerat complice în cazul răpirii unei adolescente de 16 ani, arestat preventiv

Tânărul de 18 ani considerat complice în cazul răpirii unei fete de 16 ani, din comuna gorjeană Bâlteni, a fost arestat preventiv de către magistraţii Tribunalului Gorj.

17 iun. 2013, 19:47
Tânărul considerat complice în cazul răpirii unei adolescente de 16 ani, arestat preventiv

Magistraţii au decis ca Marinel Negrea să stea în spatele gratiilor pentru o perioadă de 19 zile, după ce l-a ajutat pe Cristian Gheorghe Baţai să o răpească pe Ana Maria Vâlceanu din faţa casei părinteşti, scrie Mediafax.

Negrea a fost reţinut duminică seară, după un interogatoriu la Poliţie de aproape 15 ore. El a negat iniţial că ar fi fost implicat în răpirea fetei, dar, ulterior, anchetatorii i-au prezentat probe care îl incriminau, tânărul recunoscând în cele din urmă că l-a ajutat pe Baţai.

Acesta a mărturisit pe parcursul audierilor inclusiv faptul că imediat după răpirea fetei a stat ascuns într-o casă aflată în construcţie pentru a vedea mişcările poliţiştilor, comunicându-i prin telefon lui Baţai cum evoluează cercetările.

Duminică după-amiază, anchetatorii au făcut o reconstituire în acest caz, în satul Moi, din comuna Bâlteni, în prezenţa tânărului de 18 ani care este considerat complice al bărbatului care ar fi răpit-o pe fată, acesta fiind interogat de poliţişti pe parcursul zilei de mai multe ori.

Marinel Negrea a fost adus în satul Moi pentru reconstituirea în teren la 14 ore după ce poliţiştii au primit apelul la 112 privind dispariţia Anei Maria Vâlceanu, în vârstă de 16 ani, elevă în clasa a X-a la liceul din Rovinari.

La reconstituire a luat parte şi şeful Poliţiei Judeţene Gorj, comisar-şef Viorel Salvador Caragea.

Tânărul considerat complice i-a dus pe anchetatori la o casă în construcţie, aflată în apropierea locuinţei fetei, el spunând că sâmbătă seară s-a ascuns în acel imobil împreună cu Cristian Gheorghe Baţai, de 30 de ani, bărbatul care ar fi răpit-o pe adolescentă.

Citeşte şi Ipoteză ŞOCANTĂ a anchetatorilor în cazul fetei răpite din Gorj

El a spus că din acel imobil au urmărit-o pe adolescentă, aşteptând momentul prielnic pentru a o lua cu forţa. Fata stătea de vorbă la poarta casei sale cu un alt băiat, moment în care Negrea şi Baţai au ieşit din clădirea în care aşteptaseră şi l-au ameninţat pe tânărul respectiv cu bătaia, fiecare având în mână câte un par.

„Eu am luat-o pe aici, după ce am ieşit din casă, fata a fugit, el (bărbatul care ar fi răpit-o pe fată – n.r.) a fugit şi el mi-a zis să-l opresc pe băiatul ăla”, le-a spus Marinel Negrea anchetatorilor.

Întrebat de poliţişti ce avea în mână în momentul în care împreună cu Cristian Gheorgje Baţai s-au dus în fugă după fată şi prietenul acesteia, el a spus că avea un par.

Tânărul le-a mai spus anchetatorilor că Baţai a reuşit să fugă cu fata, susţinând însă că nu ştie unde a fost dusă adolescenta, dar lăsând să se înţeleagă că aceasta ar fi fost abuzată sexual de bărbatul de 30 de ani. El le-a indicat anchetatorilor o potecă prin pădurea din apropierea casei minorei, un câine lup de urmă fiind dus acolo pentru a căuta eventuale indicii care să-i ducă pe poliţişti la descoperirea fetei.

Negrea le-a mai declarat poliţiştilor că, după ce bărbatul a reuşit să dispară cu adolescenta, el s-a întors la casa în construcţie, de unde, atât cât a fost posibil, l-a sunat pe Baţai pe telefonul mobil şi l-a informat despre ce se întâmpla în locul din care dispăruse minora, ţinându-l la curent cu operaţiunile de căutare.

„M-am întors înapoi (la casa în construcţie – n.r.) şi am văzut că băiatul cu care fusese fata suna la Poliţie. Am stat şi am ascultat. Apoi Baţai mi-a zis să şterg totul din agenda telefonului. Am închis telefoanele şi m-am întors aici”, a declarat Negrea pe parcursul reconstituirii faptelor sale.

Întrebat de şeful Poliţiei Gorj dacă s-a întors în locul respectiv pentru a vedea cum se derulează căutările fetei, suspectul a răspuns „da”.

Pe parcursul reconstituirii, rude ale fetei dispărute i-au adresat injurii tânărului şi i-au cerut să spună unde se află Ana Maria Vâlceanu, el susţinând în permanenţă că nu ştie unde s-ar afla tânăra.

Mama fetei i-a cerut acestuia de mai multe ori să spună ce s-a întâmplat cu fiica sa, şeful Poliţiei Gorj fiind nevoit să intervină şi să îi spună femeii să aibă încredere în poliţişti şi în anchetă.

„Nu vă putem spune tot ce avem în acest dosar. Cu tot regretul, vă înţeleg durerea, dar vă cer să aveţi încredere în noi. Credeţi că am stat degeaba? De la 6.00 de azi-dimineaţă este cu noi, doamnă, şi el de-abia acum a recunoscut. Am adus aici zeci de poliţişti şi câini de căutare şi vă asigur că se fac eforturi foarte mari pentru a o găsi pe fiica dumneavoastră cât mai repede”, i-a spus Caragea mamei fetei dispărute.

Fata răpită a fost descoperită duminică seară de către poliţişti în casa unui prieten al lui Cristian Gheorghe Baţai, bărbatul fugind într-o pădure în momentul în care a văzut că oamenii legii se apropie de imobil. El a abandonat-o pe minoră, iar aceasta a fost dusă, ulterior, la sediul Poliţiei Rovinari pentru primele investigaţii, luni ea primind consiliere psihologică din partea unui specialist al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Gorj. De asemenea, ea a fost interogată de anchetatori cu privire la cele întâmplate, în cursul nopţii de duminică spre luni fiind supusă şi unei verificări medico-legale, în urma căreia nu a fost confirmat violul.

Poliţiştii au continuat luni să-l caute pe Cristian Gheorghe Baţai, fără a-l prinde însă, băbatul fiind dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional. El este recidivist, având la activ trei condamnări la închisoare, fiind eliberat din penitenciar în august 2012.

Cristian Gheorghe Baţai, de 30 de ani, a fost condamnat la închisoare cu executare pentru prima dată în anul 2003. Magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu au decis atunci ca el să execute trei ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de violare de domiciliu.

Citeşte şi Adolescentă RĂPITĂ şi SECHESTRATĂ de un violator, eliberat recent din închisoare

În anul 2009, bărbatul a violat o femeie din Bâlteni şi a fost condamnat la cinci ani de închisoare. În anul 2008 şi ulterior el şi-a bătut doi consăteni, le-a distrus mai multe bunuri altor trei şi pentru aceste fapte a fost trimis în judecată în anul 2010, când a şi fost condamnat pentru ultraj contra bunelor moravuri.

Judecătorul de caz a constatat că infracţiunile din acest dosar erau concurente cu cele din dosarul în care Baţai fusese condamnat pentru viol.

Conform sentinţei penale din 12 noiembrie 2010, magistratul de caz a dispus anularea mandatului de executare emis pentru perioada de cinci ani, din 2 martie 2010, emis conform sentinţei penale din 2009, şi a emis un nou mandat, tot pentru cinci ani, conform noii sentinţe. Pe parcursul procesului magistratul a constatat că părţile vătămate şi-au retras plângerile, judecătorul fiind nevoit să constate încetarea procesului pentru acuzaţiile de distrugere, lovire şi ameninţare.

În august 2012, un complet din cadrul Judecătoriei Târgu Jiu a admis cererea de eliberare condiţionată a lui Cristian Gheorghe Baţai, după ce acesta formulase şi alte astfel de cereri, care îi fuseseră respinse.

„Admite propunerea formulată de Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu, privind pe condamnatul Baţai Cristian Gheorghe. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Baţai Cristian Gheorghe , aflat în executarea mandatului nr. 2421/2010 emis de Judecătoria Târgu-Jiu pentru pedeapsa de cinci ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 2029/2010 a Judecătoriei Tg-Jiu”, se arată în decizia instanţei.