Tökes: UDMR îi tratează pe ungurii ardeleni ca pe supuşii săi feudali

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, îi acuză pe reprezentanţii UDMR că tratează ungurimea din Transilvania ca pe "supuşii săi feudali", iar Uniunea "a ajuns la nivelul luptei de clasă împotriva celorlalte formaţiuni maghiare".

RomaniaTV.net
08 oct. 2012, 07:36
Tökes: UDMR îi tratează pe ungurii ardeleni ca pe supuşii săi feudali

Tokes a spus, duminică, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că reprezentanţii UDMR consideră obligatoriu ca fiecare vot să le aparţină, exact ca în timpul partidului comunist şi că „au ajuns la nivelul luptei de clasă împotriva celorlalte formaţiuni maghiare”.

„Noţiunea luptei de clasă se iveşte din atitudinea exclusivistă a UDMR faţă de unitatea la care ne străduim noi, Partidul Popular al Maghiarlor din Transilvania şi CNMT. Din păcate, dacă în 2009 am reuşit să realizăm unitatea maghiarilor din Transilvania, cu ocazia alegerilor europarlamentare, pur şi simplu UDMR a renunţat la această unitate şi o caracterizează exclusivismul unipartinic. UDMR a ajuns, cu ocazia CRU de la Zalău, la nivelul luptei de clasă împotriva celorlalte formaţiuni maghiare. Mă miră faptul că UDMR consideră toată ungurimea din Transilvania de parcă ar fi supuşii săi feudali şi consideră, ca în timpul partidului comunist, că parcă ar fi obligatoriu ca fiecare vot să le aparţină. Aceasta nu are nimic în comun cu democraţia adevărată şi ne aminteşte de PCR”, a spus Tokes.

El a adăugat că, având în vedere baza electorală constituită de comunitatea maghiară, atât UDMR, cât şi PPMT pot avea reprezentanţi în Parlament, mulţumită pragului electoral alternativ legat de câştigarea de către o formaţiune a şase colegii de deputaţi şi trei colegii pentru Senat.

Tokes a mai spus că actualul Parlament este cel mai slab al României post-decembriste şi că este necesară o schimbare de regim. „Aceia care sacrifică interesele alegătorilor pentru avantajele şi interesul lor personal nu merită să ajungă în Parlament. Parlamentul României este cel mai slab al României post-decembriste, în toată ţara este nevoie de o astfel de schimbare democratică pentru continuarea schimbării de regim”, a spus Tokes.

Întrebat dacă intenţionează să candideze la alegerile din 9 decembrie, Tokes a răspuns că această problemă a fost ridicată, dar că i-ar displăcea „modelul lui Frunda, care a candidat la PE, iar după aceea s-a retras şi l-a adus pe Winkler”. „Dacă alegătorii m-au încredinţat cu reprezentarea lor în PE ar fi cu semnul întrebării să renunţ la acest mandat. Ar trebui să se întâmple mare lucru ca să candidez, dar pentru maghiarii noştri, pentru ţară, pentru
Transilvania sunt în stare de mari sacrificii şi mari hotărâri, dar deocamdată nu s-a conturat în aşa fel”, a susţinut Tokes.