Verdict: Taţii sunt discriminaţi în abecedare

Abecedarele prezintă într-o manieră dezechilibrată viaţa de familie, iar părinţii nu sunt promovaţi în mod egal. O arată consiliul Naţional de combatere a Discriminării, care a dat dreaptate alianţei TATA. Reprezentanţii alianţei au susţinut că taţii nu se bucură de aceeaşi promovare în abecedare, ca mamele.

RomaniaTV.net
28 oct. 2012, 11:37
Verdict: Taţii sunt discriminaţi în abecedare

Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor – T.A.T.A. susţine că “abecedarele autorizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) discriminează tatăl, prezentându-l drept un părinte de rang inferior”.

Astfel a solicitat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să sancţioneze acest tip de discriminare şi să determine astfel MECTS să modifice conţinutul manualelor pentru clasa I.

Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminarii confirmă că abecedarele conţin numeroase reprezentări stereotipe cu privire la rolurile de gen, perpetuând o imagine tradiţională, anacronica cu privire la acestea.

CNCD afirmă că “este nu numai necesară, ci chiar obligatorie, prezentarea vieţii de familie şi a celei publice/profesionale într-o manieră flexibilă, care să încurajeze parteneriatul în viaţa private şi competiţia în cea profesională, precum şi conturarea identităţilor multiple şi a rolurilor actuale pe care ar trebui să le îndeplinească reprezentanţii ambelor sexe, atât în spaţiul public/ sfera profesională cât şi în cel privat”/mediul familial.

CNCD consideră că “abecedarele în forma lor actuală conţin şi propagă o reprezentare profund dezechilibrată a rolurilor de gen în societatea contemporană şi nu asigură promovarea egalităţii de gen, în detrimentul ambelor categorii”.