Swoboda: PSD a cerut PES amânarea sau mutarea Congresului

PSD a solicitat PSE amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, pentru ca acest eveniment să nu fie "umbrit" de luptele politice interne, iar decizia transferului la Bruxelles va fi anunţată oficial zilele următoare, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Hannes Swoboda, liderul S&D din PE.

RomaniaTV.net
30 aug. 2012, 15:04
Swoboda: PSD a cerut PES amânarea sau mutarea Congresului

„Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialist European a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineaţă de către preşedintele PSD, domnul Victor Ponta, într-o întâlnire avută cu mine şi preşedintele PES, Serghei Stanişev”, a declarat pentru MEDIAFAX Swoboda, el adăugând că această discuţie cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internaţionalei Socialiste.

De asemenea, Swoboda a precizat că solicitarea făcută verbal de Ponta va fi urmată de textul unei scrisori pe această temă care va fi adresată de conducerea PSD, iar Stanişev va informa prezidiul PES, după care decizia privind transferarea Congresului din 28-29 septembrie de la Bucureşti la Bruxelles va fi anunţată oficial vineri, 31 august, sau la începutul săptămânii viitoare.

Liderul grupului S&D din Parlamentul European a mai ţinut să sublinieze că decizia privind amânarea sau mutarea de la Bucureşti a Congresului PES a fost luată de PSD, fiind motivată de dorinţa ca acest eveniment important pentru socialiştii europeni să nu fie „umbrit de condiţiile de puternică divizare politică din România”.

Anterior, o sursă din rândul socialiştilor citată de EurActiv.com a declarat că Partidul Socialiştilor Europeni (PES) intenţionează să mute congresul din 28-29 septembrie de la Bucureşti la Bruxelles. Aceeaşi sursă afirma că „doar câţiva lideri” ai partidelor afiliate PES din Europa au confirmat participarea la congresul de la Bucureşti, restul fiind reticenţi la a fi găzduiţi de Ponta, care a fost criticat de la preluarea funcţiei de premier, în primăvară.

Convenţia Partidului Socialiştilor Europeni a votat, în 25 noiembrie 2011, la Bruxelles, ca viitorul Congres PES, din 2012, să aibă loc la Bucureşti.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa atunci că data Congresului PES de la Bucureşti va fi 28-29 septembrie 2012. El afirma că decizia PES este „un semn” de sprijin pentru PSD, în apropierea alegerilor parlamentare din toamna lui 2012. Ponta spunea că, totodată, organizarea Congresului PES la Bucureşti este un semnal către ţările din Europa de Est.