Swoboda: Prietenii lui Băsescu din Europa ar trebui să îi spună să îl desemneze pe Ponta premier

Liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat că rezultatul USL ar trebui să clarifice lucrurile în România, iar toţi prietenii preşedintelui Traian Băsescu ar trebui să îi spună acestuia ce are de făcut, adică desemnarea ca premier a lui Victor Ponta.

RomaniaTV.net
10 dec. 2012, 10:41
Swoboda: Prietenii lui Băsescu din Europa ar trebui să îi spună să îl desemneze pe Ponta premier

„Rezultatul nu este neaşteptat. Totuşi, este o mare realizare pentru Uniunea Social Liberală. Sper ca acest rezultat să clarifice lucrurile în România, inclusiv în ceea ce priveşte formarea Guvernului şi sper că preşedintele Băsescu va recunoaşte voinţa şi dorinţele populaţiei”, a declarat Swoboda, la RFI.

El a subliniat că într-o democraţie normală ar trebui ca preşedintele Traian Băsescu să îl nominalizeze ca prim-ministru pe conducătorul coaliţiei victorioase, adică pe Victor Ponta.

Într-o democraţie normală şi dacă domnul Băsescu este un democrat, va nominaliza persoana care conduce coaliţia victorioasă. Aşa se întâmplă în toate ţările democratice şi cu toţi preşedinţii democratici. Sper că Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi toţi prietenii lui, prietenii lui Băsescu din Europa îi vor spune ce are de făcut, adică să-l desemneze prim-ministru pe domnul Ponta, care să formeze apoi un Guvern. Acesta este singurul mod de a aduce pacea şi stabilitatea în ţară”, a spus liderul grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din PE.

De asemenea, el a apreciat că şi Băsescu este vinovat pentru votul care s-a dat împotriva sa în aceste alegeri deoarece s-a implicat în campania electorală.

Domnul Băsescu e responsabil pentru votul împotriva sa, pentru că s-a implicat iar şi iar în alegeri, ceea ce nu este o atitudine democratică. Dar desigur a fost şi un vot de încredere la adresa USL. În orice caz, este o situaţie dificilă. Nu e o situaţie uşoară pentru prim-ministru şi coaliţia sa, dar trebuie să încerce şi acum are şi votul de încredere al cetăţenilor români”, a spus Swoboda.

Întrebat dacă se aşteaptă ca aceste rezultate să încheie conflictul politic din România sau să îl adâncească, Swoboda a spus că „depinde de preşedintele Băsescu„.

„Dacă preşedintele Băsescu recunoaşte aceste alegeri, îl nominalizează pe premier şi caută pacea, atunci va fi sfârşitul conflictului. Dacă preşedintele Băsescu va continua cu jocurile sale politice şi va încerca să acţioneze împotriva populaţiei, împotriva cetăţenilor, atunci conflictul va continua, lucru care va afecta România. Există un singur mod de a încheia conflictul şi anume de a-l nominaliza pe liderul celei mai mari coaliţii din Parlament”, a concluzionat socialistul Swoboda.