Sute de persoane au protestat în Târgu Mureş împotriva regionalizării României

Peste 250 de persoane au participat sâmbătă seară la Târgu Mureş la mitingul împotriva proiectului de regionalizare a României propus de Guvern, organizat de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS).

20 iul. 2013, 18:48
Sute de persoane au protestat în Târgu Mureş împotriva regionalizării României

În cadrul manifestaţiei, organizatorii au dat citire unei petiţii în care au arătat că Guvernul României, susţinut de o majoritate parlamentară de două treimi, „plănuieşte reorganizarea administrativă a teritoriului ţării având intenţia de a diviza România în opt provincii străine de experienţele istorice ale ţării şi de identitatea regională a locuitorilor”.

Potrivit documentului prezentat de liderul PPMT Târgu Mureş, Jakab Istvan, proiectul prezentat de Guvern nu poate fi acceptat de protestatari, iar Transilvania „nu este o colonie a Bucureştiului”.

„Procedura ne este cunoscută: hotarele interne ale Transilvaniei vor fi trasate la Bucureşti, pe mesele de birou ale oficialilor, iar ulterior se va trimite pe capul nostru un stăpân sau un baron roşu. Nu putem accepta! Trebuie să afirmăm răspicat: Transilvania, această grădină a zânelor din Bazinul Carpatic, nu este o colonie a Bucureştiului! Părţile Transilvaniei – Partiumul, Banatul, Maramureşul, Ţara Moţilor, Pământul Crăiesc şi Ţinutul Secuiesc – reprezintă o moştenire istorică ce aparţine tuturor popoarelor Ardealului, ele fiind regiuni naturale cu istorie şi cultură specifică, tradiţii şi identitate proprie. Noi, maghiarii din Transilvania, nu putem fi decât perdanţii oricăror reorganizări administrativ-teritoriale dictate de sus, de la centru. Puterea guvernamentală română desconsideră din nou voinţa de a dobândi autonomie sub diverse forme, exprimată în mod consecvent în ultimul sfert de secol de această comunitate autohtonă de mărimea populaţiei unor ţări’, se arată în document.

Manifestanţii de la Târgu Mureş au eliberat 20 de porumbei călători, pentru a duce mesajul potrivit căruia maghiarii sunt dispuşi la dialog cu majoritatea românească.

Liderul PPMT Târgu Mureş, Jakab Istvan, a declarat sâmbătă seară că în judeţul Mureş au fost organizate şase astfel de mitinguri.

La manifestaţia de la Târgu Mureş au participat şi liderii locali ai JOBBIK, precum şi reprezentanţii Gărzii Maghiare şi ai Organizaţiei 64 de Comitate.