Sute de case monument istoric din Bucureşti, lăsate în paragină

În mai puţin de o săptămână, două clădiri protejate istoric au luat foc. Mâna destinului sau mână criminală. Zidurile caselor valorează, pentru proprietari, mai puţin decât terenul pe care sunt construite. Pentru a scăpa de ele, casele devin victime ale hoţilor sau, uneori sunt cuprinse de câte un incendiu cu iz imobiliar.

RomaniaTV.net
08 iun. 2012, 17:02
Sute de case monument istoric din Bucureşti, lăsate în paragină

Soarta celor două clădiri – Moara lui Assan şi casa din Zona Kiseleff – s-ar putea oricând repeta la orice altă clădire încărcată de istorie.

Hanul fratilor Solacolu, de pe Calea Moşilor, de lux şi uşor exclusivist, anima negustorii cu stare şi străinii de vază aflaţi în tranzit prin oraş. Astăzi, zidurile se sfărâmă, iar cele 20 de ferestre de la etaj au rămas demult fără geamuri.

La un kilometru de Piaţa Victoriei, în buricul Bucureştiului rezistă încă, după 125 de ani, casa lui Spiru Haret. Înăuntru casa e bântuită de nepăsare şi vandalism. Şi ea, dacă ar fi culcată la pământ ar lăsa loc unui teren extrem de valoros.

Hala Matache a fost construită la sfârşitul secolului 19 şi a funcţionat întotdeauna ca o hală agroalimentară. Anul trecut era era încă întreagă. Atunci a început însă şi calvarul pentru ea deoarece stătea în calea construrii unui bulevard generos.

În Bucureşti sunt peste 2.000 de clădiri monument istoric. Pe cele mai multe proprietarii le-au lăsat în paragină sperând că într-o zi să dispară cu totul. Şi asta pentru că, pentru ei, terenului pe care sunt construite valoreaza mai mult decât istoria locului.

Legea spune că aceşti proprietari ar trebui pedepsiţi cu închisoare însă nu există nici măcar un sigur caz de acest gen.