Suspendarea lui Băsescu. PDL atacă la CCR Legea referendumului

Senatorul independent afiliat PDL Iulian Urban a declarat, joi, că legea de modificare Legii referendumului, adoptată de Senat, va fi contestată la Curtea Constituţională şi că deja s-au stâns semnături în acest sens, informează Mediafax. Este vorba de proiectul de lege potrivit căruia preşedintele României poate fi demis cu jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la vot.

RomaniaTV.net
21 iun. 2012, 11:16
Suspendarea lui Băsescu. PDL atacă la CCR Legea referendumului

„Referitor la Legea referendumului, deja s-au strâns semnăturile, o să se meargă la Curtea Constituţională. Urmează să vedem dacă Curtea Constituţională va considera dacă se încadrează în limitele de constituţionalitate”, a spus Urban.

Potrivit proiectului, demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum.

„În viaţă şi în politică trebuie să ai grijă groapa cui o sapi, că este posibil să cazi tu în ea, astfel încât, din punctul meu de vedere, atât timp cât data trecută această lege privind referendumul a trecut şi au fost foarte mulţi şi de la ei care au votat, trebuie să se gândească foarte bine, mai ales că iată ce se întâmplă, până la urmă roata politică, a vieţii şi a justiţiei se învârte”, a atenţionat Urban.

El a menţionat că rămâne de văzut dacă şi cum va înţelege actuala putere să folosească această armă în tactica de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

„S-ar putea, la un moment dat, peste doi-trei ani de zile, să fie folosită într-un sens invers, împotriva unui preşedinte pe care îl va da probabil ţării USL, rămâne de văzut”, a mai spus Urban.

Plenul Senatului a adoptat, joi, modificarea la legea referendumului, prin care preşedintele României va putea fi demis cu votul a jumătate plus unul din cei care se prezintă la referendum, faţă de prevederea actuală, privind suspendarea cu votul a jumătate plus unul din cetăţenii cu drept de vot.

Propunerea de modificare a Legii referendumului a fost adoptată de plenul Senatului cu 75 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi 3 abţineri. Adoptarea propunerii a fost primită cu aplauze de plen.

Legea a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, decizia finală în acest caz urmând să fie luată în Camera Deputaţilor.

Propunerea legislativă semnată de senatorul PSD Georgică Severin şi senatorul PNL Cornel Pieptea modifică în Legea referendumului condiţia care trebuie îndeplinită pentru ca şeful statului să poată fi demis prin referendum.

Astfel, preşedintele ar putea fi demis dacă în favoarea acestei propuneri s-ar înregistra jumătate plus unul din voturile valabil exprimate, spre deosebire de condiţia aflată în prezent în vigoare, anume aceea ca în favoarea demiterii să se exprime jumătate plus unul din cetăţenii cu drept de vot.

Raportul la acest act normativ a fost aprobat luni în Comisia juridică.

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a suspendat, luni, şedinţa de plen pentru a acorda o pauză de consultare între liderii de grupuri, după ce liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a solicitat introducerea pe ordinea de zi a Legii referendumului, stabilindu-se ca legea să intre în plenul de joi.