Susanne Kastner: Declaraţia ministrului german este distructivă şi populistă

Susanne Kastner, preşedintele grupului parlamentar de prietenie germano-român în Bundestag şi membru al opoziţiei social-democrate, a criticat deopotrivă pe ministrul de interne german Hans-Peter Friedrich cât şi partea română, în speţă pe ministrul de externe Titus Corlăţean.

04 mart. 2013, 13:40
Susanne Kastner: Declaraţia ministrului german este distructivă şi populistă

Aderarea la Schengen nu trebuie să devină nadă populistă de atras voturi, susţine Susanne Kastner, parlamentar social-democrat, şefa Comisiei de Apărare în Bundestag, potrivit Deutsche Welle.

Susanne Kastner consideră declaraţia ministrului conservator Friedrich, membru al Uniunii Creştin-Sociale, atât „distructivă” cât şi „populistă”, întrucât ar fi marcată de campania electorală germană şi de discuţia cu privire la aşa-numita imigraţie a sărăciei din România.

Kastner insistă asupra respectării planului în două trepte a aderării României la Schengen şi îl critică dur şi pe şeful diplomaţiei române: „Ameninţările şi învinuirile exprimate de ministrul de externe Titus Corlăţean sunt contraproductive”.

Kastner, fost vicepreşedinte al Bundestag-ului, speră în amorsarea unui dialog constructiv între miniştrii de interne ai UE şi partea română: „Sper ca până joi să se calmeze spiritele de ambele părţi, astfel încât o discuţie obiectivă la adăpost de jocuri populiste să devină posibilă.”

Ministrul de Interne german, Hans Peter Friedrich, a declarat că Germania se va opune prin veto aderării României la Spaţiul Schengen, când se va încerca stabilirea unei date certe a aderării la spaţiul european fără frontiere.

Dacă cele două ţări vor cere la Consiliul JAI un vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul său de veto, a spus acesta.

Hans Friedrich a precizat în termeni duri că Germania nu este „refugiul” imigranţilor est-europeni care caută să profite de ajutoarele sociale ale Germaniei şi altor ţări din Europa Occidentală.”Cei care caută să profite de ajutoarele sociale nu au ce căuta în Germania”, a spus ministrul.

Titus Corlăţean a declarat că nu consideră poziţia exprimată de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opoziţia pentru aderarea la Schengen a României ca fiind a Germaniei, ci „a unei părţi din guvernul creştin-democrat” din PPE, din care face parte şi PDL.

„În primul rând, nu mă surprinde poziţia ministrului de Interne al Germaniei. Nu aş spune al Germaniei, ci o parte a guvernului creştin-democrat, din PPE, din care face parte şi PDL”, a declarat Corlăţean duminică seară.