Surpriză: Pământul are, de obicei, mai multe Luni

Pământul are mai mult de o lună, în orice moment al existenţei sale, potrivit rezultatelor unei noi simulării computerizate.

RomaniaTV.net
05 apr. 2012, 19:47
Surpriză: Pământul are, de obicei, mai multe Luni

Frumoasa noastră Lună, mult iubită de poeţi şi de romantici, este însoţită de mai mulţi asteroizi capturaţi de planeta noastră, care măsoară, de cele mai multe ori, doar câţiva metri.

Acest mini-luni orbitează Pământul mai puţin de un an, în mod normal, înainte de a fi aruncate în spaţiu.

Cercetătorii au folosit un supercomputer francez pentru a simula mişcările a 10 milioane de asteroizi care trec pe lângă planeta noastră. Ei au urmărit, apoi, traiectorile a 18.000 de roci spaţiale pe care gravitaţia Pământului le-a capturat în simulare.

Echipa a ajuns la concluzia că cel puţin un asteroid cu diametrul de un metru sau mai mult orbitează Pământ, în orice moment. Ar putea exista şi multe obiecte mai mic care înconjoară Terra, însă studiul nu le-a cercetat.

În cele din urmă, mini-lunile scapă de gravitaţia Pământului şi îşi reiau orbita în jurul Soarelui. Acest lucru se întâmplă cam după nouă luni pentru mini-lunile tipice, însă unele dintre ele ar putea orbita Pământul decenii întregi, spun cercetătorii.