Surpriza Armeniei pentru Eurovision. Melodia neaşteptată cu care se va prezenta ţara la concurs

Alegerea Armeniei pentru concursul Eurovision este cel puţin surprinzătoare. Ţara va participa cu melodia compusă de chitaristul Black Sabbath, iscând reacţii puternice: cum se va împăca heavy-metal cu "festivalul şlagărelor"

07 mart. 2013, 09:05

Tony Iommi, chitaristul trupei rock Black Sabbath, a compus piesa cu care Armenia va concura la ediţia din acest an a Eurovision, aducând astfel o tuşă de heavy-metal unei competiţii descrise de presa occidentală prin expresii precum „festival al kitsch-ului” şi „petrecerea prostului gust”.

Muzicianul britanic, membru fondator al trupei Black Sabbath, spune că piesa „Lonely Planet” a fost iniţial „o idee pe o casetă demo” care a ajuns în cele din urmă să reprezinte Armenia la Eurovision, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Acest cântec va fi interpretat de grupul The Dorians în semifinala de la Malmo, în Suedia, pe 16 mai.

Iommi are prieteni în Armenia şi este una dintre mai multe vedete rock care au organizat diverse gale de caritate pentru a strânge fonduri în beneficiul victimelor seismului care a devastat această fostă republică sovietică în anul 1988. Acel cutremur a făcut 25.000 de victime şi a lăsat fără locuinţe câteva zeci de mii de persoane.

Tony Iommi a primit Ordinul Onoarei din partea autorităţilor armene în timpul unei vizite pe care a efectuat-o în această ţară în anul 2009. El s-a implicat atunci într-un alt proiect – reconstrucţia unei şcoli pentru muzică.

Iommi s-a alăturat celorlalţi membri fondatori Ozzy Osbourne (voce) şi Geezer Butler (chitară bas) pentru a înregistra primul album al trupei Black Sabbath din ultimii 33 ani, intitulat „13”, ce va fi lansat pe piaţă în luna iunie.

Toboşarul Brad Wilk li s-a alăturat, după ce cel din componenţa originală, Bill Ward, s-a retras din acest proiect de reunire, din cauza unor dispute contractuale.

Planurile trupei referitoare la un turneu mondial în 2012 au fost serios afectate şi puse în aşteptare, după ce Tony Iommi a fost diagnosticat cu cancer limfatic.

În ciuda ironiilor din partea criticilor săi, Eurovision este un program de televiziune care este urmărit în fiecare an de zeci de milioane de telespectatori şi a contribuit la lansarea carierei unuia dintre cele mai mari nume din muzica disco, grupul suedez ABBA, care a câştigat acest concurs în 1974 cu piesa „Waterloo”.

Pe 9 martie va avea loc la TVR finala naţională, când va fi ales reprezentantul României pentru Eurovision Song Contest de la Malmo, Suedia. România a fost inclusă în a doua semnifinală a concursului Eurovision, care va avea loc pe 16 mai.

Finala europeană va putea fi urmărită, de asemenea, la TVR, pe 18 mai.

Eurovision este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa -, care se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi -Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de MihaiTrăistariu.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului, unde a concurat cu piesa „Zaleilah”.

Eurovision este transmis în Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia şi Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audienţă record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numărul celor care au urmărit atât finala, cât şi semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.

Pe cine mizează Mihai Trăistariu că va câştiga finala naţională Eurovision