Surpriză: Ţările dezvoltate contribuie abia cu jumătate la cifra de afaceri a lumii

Ţările în curs de dezvoltare (emerging) sunt pe cale să le prindă din urmă pe cele dezvoltate, după contribuţia la produsul intern brut (PIB) al lumii. Cele dintâi contribuie cu 49%.

24 ian. 2012, 06:41

Statele Unite contribuie la PIB-ul lumii cu 19,1 %, Uniunea Europeană (fără Marea Britanie) cu 15,4%, Japonia cu 5,6%, iar toate ţările dezvoltate – doar cu 51%, potrivit calculelor făcute de FMI, bazate pe paritatea puterii de cumpărare, şi citate de un raport al JP Morgan Asset Management.

Surprinzător, China (14,4%), tovarăşele sale din grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), alte ţări, precum Corea de Sud (2%) şi celelalte mai au de recuperat doar 2% pentru a egala produsul intern brut cumulat al ţărilor dezvoltate.

Totuşi, peste 87 % din valorile corporatiste ale lumii se vând pe marile pieţe occidentale. Aceasta este proporţia ţărilor dezvoltate din pieţele de acţiuni ale lumii, după marimea pieţelor de capital.

Bursele americane concentrează 46% din capitalizarea globală (valoarea de piaţă a companiilor cotate la burse), pentru că toată lumea caută să-şi listeze companiile valoroase la marile burse, unde sunt şi cei mai mulţi bani.