Summit G8: Merkel şi Hollande se împrietenesc, eliminând divergenţele pe tema creşterii economice

Parisul şi Berlinul nu au divergenţe asupra austerităţii şi creşterii economice. Franţa şi Germania s-au înţeles cu privire la necesitatea susţinerii creşterii economice în paralel cu reducerea deficitelor şi datoriilor publice, după cum a declarat cancelarul german Angela Merkel, în cadrul summitului G8 de la Camp David, din SUA.

RomaniaTV.net
20 mai 2012, 10:25
Summit G8: Merkel şi Hollande se împrietenesc, eliminând divergenţele pe tema creşterii economice

Liderii G8 şi-au proclamat sâmbătă „imperativul (…) încurajării creşterii (economice) şi creării de locuri de muncă” în paralel cu o redresare a conturilor publice, potrivit unui comunicat difuzat în cursul summitului. Ei au pledat, de asemenea, pentru menţinerea Greciei în zona euro, în pofida incertitudinii care prevalează odată cu apropierea alegerilor legislative programate pe 17 iunie în această ţară.

Merkel a anunţat că toţi participanţii la summit „vor ca Grecia să rămână în zona euro, cu condiţia ca Grecia să respecte angajamentele pe care şi le-a asumat” în materie de redresare a conturilor publice.

„Mesajul important de reţinut al summitului este că o consolidare a bugetelor şi creşterea (economică) sunt cele două feţe ale aceleiaşi medalii”, a apreciat şefa Guvernului german. Reprezentanţii celor opt ţări cele mai puternic industrializate şi Uniunii Europene (UE) „sunt întru totul de acord să spună că cele două lucruri sunt necesare: disciplina bugetară (…) şi, în acelaşi timp, eforturi în vederea creşterii” economice, a subliniat ea.

Anterior summit-ului, Germania avea emoţii în privinţa acestor subiecte, din cauza viziunilor diferite asupra acestor chestiuni europene existente între Berlin şi Paris. Noul preşedinte francez Francois Hollande formulase unele critici dure la adresa germaniei şi, în particular la adresa cancelarului german conservator, Berlinul fiind adeptul unor măsuri de austeritate pentru redresarea situaţiei financiare a unor ţări cu datorii publice foarte mari, între care figurează şi Franţa.

La rândul său, încă din campania electorală, socialistul francez, care avea un avans destul de mic, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa, afimase că, atunci când va veni la putere, nu va proceda ca predecesorul său Nicolas Sarkozi, care a privilegiat măsurile de austeritate, şi nici nu va asculta „vocea Berlinului”. Din contră, ameninţase la un moment dat că relaţiile franco-germane se vor schimba în acestă privinţă şi promitea că va face astfel încât Merkel „să nu mai conducă toată Europa”, ci să ţină seama şi de ceilalţi omologi ai săi europeni.

Dar lucrurile s-au schimbat după ce a ajuns preşedintele Franţei, el mergând la Berlin chiar în seara învestirii sale oficiale, la o întâlnire cu Merkel, înaintea summit-ului G8. La acea întâlnire de taină, şi Hollande a fost mai puţin vehement, dar şi Merkel a fost mai dispusă la concesii, astfel încât liderii celor două ţări, considerate a fi „motorul Europei” au căzut de acord că este nevoie pentru o creştere economică de mai puţin şomaj şi măsuri de austeritate mai uşor de suportat.