Sulfina Barbu, la România TV: În aprilie vom şti dacă putem creşte pensiile şi salariile

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat la România TV că un răspuns cert la întrebarea dacă pensiile şi salariile vor creşte va putea fi dat în luna aprilie. Barbu afirmă că Guvernul va hotărî dacă va creşte sau nu pensiile după ce va analiza evoluţia economică din primul trimestru al acestui an.

RomaniaTV.net
12 ian. 2012, 11:13
Sulfina Barbu, la România TV: În aprilie vom şti dacă putem creşte pensiile şi salariile

„După ce analizăm toate datele referitoare la creşterea economică şi dacă ne atingem toate ţintele pe care ni le-am propus, după aceea poate fi luată în discuţie (creşterea,nr.). Şi mă refer aici la datele de pe primul trimestru, care vor fi analizate în luna martie. În luna aprilie vom avea un răspuns la această întrebare”, a declarat Sulfina Barbu la România TV.

Ministrul a precizat că aceeaşi situaţie este valabilă şi în cazul salariilor bugetarilor.

„Este aceeaşi analiză necesară şi în zona salariaţilor din sistemul bugetar: tot în luna aprilie, după ce vom face analizele economice, vom şti”, a mai afirmat Barbu.

Ministrul a explicat că în România, la fel ca şi în multe alte părţi ale Europei Occidentale (unde structurile de vârstă sunt foarte îmbătrânite), populaţia va fi încurajată să muncească şi la vârste înaintate.

„Cu siguranţă, nu întâmplător, anul 2012 este anul îmbătrânirii active, tocmai pentru a încuraja persoanele care sunt deja la pensie să meargă şi pe piaţa muncii. Şi după cum ştiţi, în legislaţia noastră este prevăzută această posibilitate, inclusiv la stat: cumulul pensie şi salariu până la salariul mediu brut este permis. Dacă este depăşită această valoare a pensiei, atunci pensionarii se pot îndrepta către mediul privat. Împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene, vom găsi măsuri pentru stimularea şi încadrarea în muncă a pensionarilor. Cu siguranţă, în domeniul serviciilor sunt slujbe unde ar putea să facă faţă”, a mai spus ministrul muncii.