Suleyman Magnificul provoacă război în propria ţară: Are prea multe vicii pentru un erou

Unul dintre cele mai urmărite seriale tv ale momentului "Suleyman Magnificul-Sub domnia iubirii", cu o audienţă uriaşă în aproape 40 de ţări, este contestat în ţara mamă. Filmul a stârnit polemici în Turcia întrucât sultanul Suleyman este prezentat în ipostaza unui om cu vicii şi pasiuni, nu ca un erou deplin, aşa cum este prezentat în manualele de istorie. Serialul, difuzat în ţara noastră de postul Kanal D, este urmărit de peste 1,5 milioane de români.

RomaniaTV.net
27 oct. 2012, 09:39
Suleyman Magnificul provoacă război în propria ţară: Are prea multe vicii pentru un erou

Suleyman Magnificul este cea mai ambiţioasă producţie turcească, o călătorie în Orientul secolului al XVI-lea, când otomanii începuseră să ameninţe creştinătatea si să devină o mare putere a lumii.

Încă de la debutul din 2011, serialul „Suleyman Magnificul – Sub domnia iubirii” a reuşit să înregistreze record după record în audienţe. Cu un cost de producţie de peste 600.000 de dolari pe episod, serialul a reuşit să facă audienţe fără rival în aproape 40 de ţări , dar a stârnit, totodată şi controverse fără precedent.

Toate poveştile din harem, intrigile politice ale vremii, istoria sclavei care va deveni soţia lui Suleyman sau faptul că Sultanul va fi nevoit să ordone moartea fiilor săi, sunt prezentate în contextul luptelor pentru puterea deplină. Poporul turc a fost revoltat deoarece Suleyman a fost prezentat ca un sultan cu slăbiciuni, nu ca un conducător puternic aşa cum e descris de istorie. Serialul a creat divergenţe şi pentru că Sultanul este prezentat ca un împătimit al alcoolului, ceea ce contravine profund spiritului islamic.

În Turcia, peste 70.000 de plângeri au ajuns la cei care au difuzat în premieră serialul, prin care se solicitau scuze publice. Totodată, zeci de protestatari au aruncat cu ouă în studiourile unde se filma serialul. Protestatarii au citit pasaje din Coran, au blocat autostrăzi, au luat cu asalt clădirea postului de televiziune si au rupt afişele.

Moştenitorii familiei lui Suleyman au promis că vor realiza un serial al lor care să spună adevărul despre Sultan şi adevărul acelor vremuri. Chiar şi premierul turc şi-a manifestat public dezaprobarea. Acesta susţine că serialul redă noii generaţii fapte istorice într-o lumină negativă.

Misiunea asumării unui personaj cu greutate, dar şi a unui serial controversat, a fost deosebit de dificilă şi pentru actorul care l-a interpretat pe Sultanul Suleyman Magnificul. Pentru acest rol, Halit Ergenç s-a documentat zi şi noapte.

Nici actriţei principale nu i-a fost foarte simplu. Mutată în Turcia, Meryem Uzerli, actriţa adusă din Germania pentru a o interpreta pe Hurrem în serial a avut nevoie de psiholog ca să poată duce filmările până la capăt. Născută din mamă nemţoaică şi tată turc, actriţei i-a fost dificil să se adapteze în ţara de origine a tatălui său şi să înveţe într-un timp record limba.

Sultanul Suleyman a fost unul dintre cei mai puternici conducători ai secolului XVI. El a condus Imperiul Otoman timp de 46 de ani.