Sudul României se transformă în DEŞERT VIDEO

Specialiştii afirmă că până în 2015, terenurile din zece judeţe din Oltenia, Dobrogea şi Banat vor intra într-un proces de uscare. Fenomenul, extrem de grav, este deja vizibil în unele zone din sudul ţării, unde pădurile şi iarba au fost înlocuite de întinderi mari de nisip. În sudul judeţului Dolj, la Dăbuleni, Bechet şi Desa, există porţiuni în care nisipul formează dune ca în deşert.

RomaniaTV.net
28 iul. 2012, 13:08
Sudul României se transformă în DEŞERT VIDEO

Numită Sahara Olteniei, zona din sudul judeţului Dolj se transformă încet, dar sigur. Vegetaţia dispare, iar în loc rămâne nisipul fierbinte. Specialiştii spun că aproximativ o sută de mii de hectare sunt acoperite cu nisip.

Conform specialiştilor fenomenul de deşertificare a căpătat amploare în ultimii ani în special din cauza condiţiilor climatice şi a lipsei de precipitaţii.

Doljul este unul dintre judeţele puternic afectate de deşertificare, fenomen alimentat de secetă şi solul nisipos, dar şi de defrişările haotice din ultimii ani. Nimic nu mai creşte.

„Aceste soluri nisipoase nu pot fi cultivate decât în condiţiile în care au şi apă. În condiţiile acestui an de secetă, vedeţi că şi iarba, care a reuşit să crească cât de cât în primăvară, acum e uscată”, a declarat Dârviş Octavian, inginer agronom.

În ultimii ani, o mare parte din suprafaţa agricolă a fost distrusă. Ţăranii au pierdut recolte şi bani, aşa că au renunţat să mai lucreze pământul.

Conform ultimelor studii, aproape 400.000 de hectare din suprafaţa României este afectată de fenomenul de deşertificare. O prognoză realizată de Agentia Naţională de Mediu arată că producţia de porumb, spre exemplu, se va diminua cu 14% până în 2020 şi cu 21% până în 2050.